Gezonde noten | Mensengezondheid.org
Gezonde noten

Gezonde noten

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Noten, Gezond, Vetzuren(Nieuws van Mensengezondheid.org) Noten zijn erg populair als tussendoortje of als snack. Bovendien zijn de meeste noten erg gezond en kunnen ze helpen bij het afvallen. Maar hoe gezond is uw favoriete noot nu precies, en wat zit er allemaal in? Hieronder vindt u een lijst van de populairste noten en vertellen wij u wat er gezond aan is. Trek naar aanleiding van de lijst uw eigen conclusies.

Cashewnoot – bevat minder dan 50% vet, koolhydraat rijk, vitamine E, fosfor, magnesium, zink

Hazelnoot – grote hoeveelheden aan vitamine E, vitamine B, magnesium, ijzer en andere mineralen. Ongeveer 60% vet, meest enkelvoudig en onverzadigd (het een na gezondste vet). Enkelvoudig onverzadigde vetten doen de slechte cholesterol afnemen en is dus goed voor hart- en bloedvaten.

Pindanoot – in eigenlijk geen noot maar zaad van een peulvrucht. Minder dan 50% vet waarvan ongeveer de helft enkelvoudig onverzadigd. Rijk aan proteïne, vitamine E en verschillende vitamine B’s, ijzer, kalium, zink en magnesium.


Macadamianoot – dit is de vetste noot met meer dan 75% vet. Hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, rijk aan vitamine B en mineralen. Deze noot is het duurst.

Amandel – laag vetgehalte voor een noot, minder dan 50% waarvan de meeste gezonde vetten. Rijk aan vitamine E, bevat proteïne, vitamine A en B, ijzer en andere mineralen.

Paranoot – rijk aan magnesium, fosfor, seleen (een antioxidant en een goed ondersteuning van het immuunsysteem), vitamine B1 en E. Vetgehalte is 66% waarvan twee derde gezonde vetten (enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten).

Pekannoot – doet denken aan een walnoot maar smaakt wat zoeter. Bevat 68% procent vet, is rijk aan vitamine B1 en verschillende mineralen zoals zink, fosfor en magnesium.

Pijnboompit – is eigenlijk ook geen noot maar een zaad van de pijnboom. Rond de 70% vet en rijk aan mineralen en het belangrijke aminozuur lysine dat men anders alleen uit vis en vlees kan halen.

Pistachenoot – minder dan 50% vet, rijk aan proteïne, ijzer en mineralen.

Walnoot – 62% vet waarvan de meeste gezond (meervoudig onverzadigd en omega 3), rijk aan vitamine B en E, en mineralen zoals ijzer en magnesium.

Voor alle noten geldt over het algemeen dat ze het gezondst zijn wanneer u ze naturel eet, dus zonder zout. Geroosterde noten bevatten iets minder vet dan naturel noten, maar bevatten daarentegen zout en andere toegevoegde stoffen.

Bronnen:
Vardguiden nr4, jaargang 2012, pag. 13

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required