Omgaan met stress | Mensengezondheid.org
Omgaan met stress

Omgaan met stress

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Stress, Optimisme, Coping(Nieuws van Mensengezondheid.org) Stress is iets waar een ieder in zijn of haar leven ooit wel mee te maken heeft gehad. Het is een vervelend gevoel om gestrest te zijn en het kan grote fysieke en mentale gevolgen hebben. In dit artikel willen wij je uitleggen wat stress precies is en wat de gevolgen ervan kunnen zijn.

Stress zorgt voor een reactie
Zodra iemand stress krijgt zal die daar op de een of andere manier mee om moeten gaan. Dit is vaker makkelijk gezegd dan gedaan. Het gedrag dat mensen laten zien als ze stress hebben noemt men in de wetenschappelijke wereld “coping”. Coping zijn de pogingen van iemand om zijn stress te verwerken, te verminderen of aan te vechten. Zo gaat men zich er bijvoorbeeld van overtuigen dat men goed bezig is en probeert men zich ervan te overtuigen dat fouten er zijn om van te leren. Een andere optie is dat men prioriteitenlijstjes gaat opstellen, de zogenaamde “to-do”- lijstjes. Helaas zorgt stress ook vaak dat men meer gaat eten of alcohol gaat drinken om de stress te kunnen vergeten.

Optimisme zorgt voor minder stress
Uit onderzoek is gebleken dat optimistische mensen en mensen met een hoge mate van zelfwaardering op een actieve manier met stress om kunnen gaan. Veel beter dan pessimisten en mensen met een lage mate van zelfwaardering. Zorg er dus voor dat je optimistisch blijft. Optimistische mensen blijken stress namelijk proactief aan te pakken. Ga af en toe eens leuke dingen doen. Zie problemen als een uitdaging en probeer er niet tegen op te kijken. Als je af en toe weer een nieuwe uitdaging voor de boeg hebt probeer dan niet te wensen dat de situatie beter was, maar probeer het leuk te maken met de mensen en middelen die je hebt. Het zal je verbazen hoe goed het lukt! Hetzelfde geldt voor mensen met een hoge mate van zelfwaardering. Verwaarloos jezelf dus niet en weer trots op alles wat je doet. Ook dit zorgt er voor dat stress niet ontstaat doordat je alleen maar denkt aan de obstakels die op je pad staan.

Nederlanders doen het goed met stress
Over het algemeen schijnen Nederlanders goed om te gaan met stress. Zo schijnen zij een proactieve houding aan te nemen. Deze houding houd in dat problemen aangepakt worden en er geen emotionele reactie bij komen kijken.


Bronnen:
Savelkoul M (RIVM). Omgaan met stress samengevat. In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM,
Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheidsdeterminanten\Leefstijl\Omgaan met stress, 14 april 2008.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required