Wat is de ziekte ALS precies? | Mensengezondheid.org
Wat is de ziekte ALS precies?

Wat is de ziekte ALS precies?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: ALS, Medicijn, Spieren(Nieuws van Mensengezondheid.org) Amyotrofische Lateraal Sclerose dat is de betekenis van de afkorting ALS. ALS is een spierziekte die in Nederland de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt. Jaarlijks sterven er ongeveer 500 patiënten aan deze ziekte. Maar wat voor een ziekte is het eigenlijk? Waarom al die aandacht?

Wat is ALS precies?
ALS is en ziekte waarbij de zenwcellen die de spieren aansturen ziek worden. Deze zieke cellen zorgen er voor dat de spieren niet meer naar behoren kunnen functioneren met als gevolg veel pijn. Alle spieren in het lichaam, behalve dan de hartspier, worden door ALS aangetast en zorgen er uiteindelijk voor dat de zieke door het uitvallen van de ademhalingsspieren komt te overlijden. Hoe kan het daar toe komen? De cellen die in het ruggenmerg zitten en onderdeel uitmaken van het onderste gedeelte van de hersenen sterven langzaam af. De signalen die vanaf de hersenen naar de spieren moeten komen uiteindelijk niet meer bij de spieren aan, waardoor de spieren dus niet meer kunnen bewegen. Het ergste is wel dat iemand die met ALS wordt geconstateerd slechts 3 tot 5 jaar te gaan heeft. ALS is helemaal niet besmettelijk en komt overal ter wereld in alle bevolkingsgroepen voor. De ziekte treed het meeste op bij mensen tussen de 40 en de 60 jaar oud en kan in een erfelijke vorm voorkomen.

Oorzaak en medicijn
De exacte oorzaak van ALS is helaas tot op heden nog niet bekend. Zo bestaat er ook nog geen medicijn om er voor te zorgen dat het proces stopt of dat de cellen weer genezen. Er is slechts een product op de markt die het ziekteproces vertraagt. Dit product bevat de stof Riluzol, een middel dat sinds 1995 op de markt is. Uit onderzoeken blijkt de iemand met ALS geconstateerd zijn/haar leven gemiddeld 3 maanden kan verlengen door gebruik te maken van medicijnen die voornamelijk uit Riluzol bestaan. Het feit dat er nog geen geneesmiddel is en dat er ongeveer 500 mensen met ALS jaarlijks in Nederland komen te overlijden (dit is ongeveer een tien keer zo veel als de jaarlijkse sterfte van mensen met HIV). Onderzoek kan er echter voor zorgen dat er een middel gevonden wordt tegen ALS. Meer informatie over ALS vind je op www.stichting-als.nl.

Bronnen:
http://www.stichting-als.nl/wat-is-als/de-ziekte/
http://www.alsliga.be/
http://www.aidsfonds.nl/kennis/wereld/nederland

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required