Tanden stoken is belangrijk voor een gezond gebit | Mensengezondheid.org
Tanden stoken is belangrijk voor een gezond gebit

Tanden stoken is belangrijk voor een gezond gebit

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Tanden, Stoken, Stokers(Nieuws van Mensengezondheid.org) Tanden stoken wordt niet door iedereen goed begrepen. Waarom moet men de eigen tanden stoken? Welke stokers dient men te gebruiken en hoe dient men de tanden te stoken? We leggen het je hier uit.

Waarom dient men tanden te stoken?
Door je tanden te poetsen verwijder je het meeste plaque van je tanden. Maar hoe zit het met de ruimtes waar je tandenborstel niet kan komen? Daar dien je dus tandenstokers voor te gebruiken. Met behulp van tandenstokers kun je de ruimte tussen je tanden en kiezen schoon houden. Zo verwijder je plak en zorg je er voor dat er minder kans is op zogenaamde “interdentaire verontreiniging”. Door tussen je tanden te stoken is de kans op gaatjes tussen je tanden aanzienlijk kleiner.

Welke stokers dien ik te gebruiken?
De meeste mensen denken bij een tandenstoker aan de stokjes die je in een restaurant krijgt. Dit zijn echter geen goeie stokers en u dient hier dan ook mee op te passen. Tandartsen krijgen namelijk veel patiënten die een afgebroken punt van een restaurant tandenstoker (cocktail prikkers) tussen de tanden hebben. Het is daarom van belang om degelijke stokers te gebruiken. Plastic tandenstokers met kleine borsteltjes er op genieten meestal de voorkeur op houten stokers. Maar hierover verschillen de meningen. De tandenstokers dien je echter aan te passen op de grote van de gaatjes tussen je tanden. Heb je een grote tussenruimte tussen je tanden en kiezen dan dien je dus ook grotere tandenstokers te gebruiken.

Hoe vaak en hoe dien je te stoken?
De aanbevolen frequentie van je tanden stoken is één maal per dag. Duw de tandenstoker tot hij helemaal vast zit en haal hem dan enkele keren heen en weer. Op deze manier zorgt je er voor dat je de plaque die tussen je tanden zit verwijderd. Als je begint met stoken zal dit de eerste keren tot gevolg hebben dat er bloedingen ontstaan tussen de tanden. Ook zal het gebruik van stokers er aan het begin voor zorgen dat je pijn hebt tussen uw tanden. Probeer dit te doorstaan. Het wordt namelijk vanzelf minder en na een tijdje doet het geen pijn meer.


Bronnen:
Savelkoul M (red.). Wat is persoonlijke gebitsverzorging? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheidsdeterminanten\Leefstijl\Gebitsverzorging, 23 juni 2008.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required