Voedingspatroon draagt bij aan een gezonder gebit. | Mensengezondheid.org
Voedingspatroon draagt bij aan een gezonder gebit.

Voedingspatroon draagt bij aan een gezonder gebit.

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Voedingspatroon, Gebit, Zuur(Nieuws van Mensengezondheid.org) In de westerse wereld is het algemeen bekend dat het belangrijk is om je gebit te verzorgen. Dit om er voor te zorgen dat je een gezond gebit houd. Maar wat veel mensen vergeten is dat tanden poetsen alleen niet genoeg is. Ook welke voeding u eet draagt een steentje bij aan een gezond gebit.

Zuren zorgen voor een slechter gebit
Kinderen verteld men altijd dat zij niet teveel snoep mogen eten omdat dat slecht is voor hun tanden. Niets is minder waar. In snoep zit namelijk veel zuur en zuren zijn slecht voor de gezondheid omdat dit het tandglazuur aantast. Dit noemt men erosieve tandslijtage. Erosieve tandslijtage (ook wel erosieve gebitsslijtage genoemd) is dat zuren zonder de tussenkomst van bacteriën direct inwerken op het gebit waardoor het gebit tekenen krijgt van slijtage. Deze vorm van gebitsaantasting komt voor bij mensen die veel dranken met een lage pH waarde drinken. Dit zijn bijvoorbeeld frisdranken.

Tevens lopen mensen die veel zuren eten ook een grote kans op gaatjes in de tanden. Dit noemt men tandcariës. Tandcariës ontstaat doordat zuren in de tandplaque uiteindelijk het harde gedeelte van de tanden op beginnen te lossen.

Tussendoortjes tasten het gebit aan
Door te eten wordt het glazuur dat zich op natuurlijke wijze op uw gebit bevind aangetast. Dit is echter geen probleem omdat het gebit zich na verloop van tijd weer herstelt. Eet u vaker gedurende de dag dan krijgt uw gebit geen kans om de glazuurlaag te herstellen en slijten in feite uw tanden dus. Experts op het gebied van tandheelkunde geven daarom het advies om maximaal 3 hoofdmaaltijden te nuttigen per dag. Het feit dat u drie hoofdmaaltijden nuttigt zorgt er ook direct voor dat u minder drang hebt om te snoepen. Daarbij is het advies om maximaal 4 tussendoortjes per dag te nuttigen. Door experts wordt ook aangeraden om maximaal twee keer per dag zuur fruit te eten en om matig frisdrank te drinken.


Bronnen:
Savelkoul M (red.). Wat is persoonlijke gebitsverzorging? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM,
Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheidsdeterminanten\Leefstijl\Gebitsverzorging, 23 juni 2008.
Schuller AA (TNO). Wat zijn gebitsafwijkingen en wat is het beloop? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM,
Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Spijsverteringsstelsel\Gebitsafwijkingen, 29 mei 2007.
http://www.ivorenkruis.nl/index.cfm?t=keyword.cfm&folder=25

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required