Vitamine D: een vergeten vitamine | Mensengezondheid.org
Vitamine D: een vergeten vitamine

Vitamine D: een vergeten vitamine

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Vitamine D, Depressie, Calcium(Nieuws van Mensengezondheid.org) “Om gezond te blijven dient men vitamine C te slikken”, dat is wat veel mensen roepen als het gaat om vitaminen. Helaas weten veel mensen niet dat dit helemaal niet klopt. In dit artikel willen wij je uitleggen waarom vitamine D juist zo belangrijk is, ook al wordt dit vergeten vitamientje vaak onderschat.

Waar komt vitamine D vandaan?
Vitamine D maken wij vooral zelf aan. Dit gebeurd onder de huid met behulp van UVB. Jazeker: door in de zon te zijn maken we dus zelf vitamine D aan. Ben je weinig in de zon dan kan dit er voor zorgen dat je een tekort aan vitamine D binnen krijgt. De hoeveelheid vitamine D die we onder de huid aanmaken blijkt ongeveer 90% te zijn van ons totaal behoefte aan vitamine D, schrijft www.ntvg.nl. De overige 10% krijgen we binnen door onze voeding.

Vitamine D zorgt voor goed werkende botten en spieren
Uit onderzoek blijkt dat vitamine D gezond blijkt te zijn voor zowel botten als spieren. Zo schijnt dat vitamine D bijdraagt aan een normale opname en gebruik van fosfor en magnesium" class="aaa">calcium. Wat weer resulteert in een gezonde instandhouding van botten en tanden. Tevens zorgt dit vitamientje er voor dat je immuun systeem op een normale manier functioneert en speelt het een rol bij het celdelingsproces. Uiteindelijk zorgt vitamine D ook voor een normale werking van de spieren.

Minder depressie door vitamine D
Uit wetenschappelijk onderzoek is ook naar voren gekomen dat er een verband is tussen vitamine D en depressie. In de onderzoeken is gevonden dat bij eenzelfde groep vrouwen er meer depressie was bij vrouwen die minder vitamine D innamen. Ook al wordt dit gegeven door de Europese Unie nog niet geaccepteerd, toch schijnt de inname van vitamine D rijke voeding bij te dragen minder depressie.


Bronnen:
http://www.ntvg.nl/publicatie/Nieuw-licht-op-vitamine-D/pdf
http://fysiomedmedia.org/vitamine-d-waar-haal-je-het-vandaan/
http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/nieuw-onderzoek-depressie-door-tekort-aan-vitamine-d-19/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required