Sociaaleconomische gezondheidsverschillen | Mensengezondheid.org
Sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Sociaal, Gezondheid, Verschillen(Nieuws van Mensengezondheid.org) In onze wereld zijn er een groot aantal verschillen in de gezondheid van mensen. Deze verschillen hangen nauw samen met de sociaaleconomische status van mensen. De sociaaleconomische status betekend in gewoon Nederlands de positie van mensen op de sociale ladder.

Oorzaken van de sociaaleconomische gezondheidsverschillen
De verschillen in de gezondheid door de sociaaleconomische status hebben twee oorzaken. De eerste oorzaak is dat een slechtere gezondheid er voor zorgt dat mensen niet (of minder) in de sociale ladder kunnen stijgen. Mensen met een slechte gezondheid kunnen vaker niet op hun arbeidsplaats aanwezig zijn. Dit kan er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat mensen zelfs dalen in hun sociaaleconomische plaats.

De tweede oorzaak waardoor verschillen in de gezondheid bestaan door de sociaaleconomische status is het feit dat een lage sociaaleconomische status via allerlei tussenliggende factoren leid tot een slechtere gezondheid. Deze tussenliggende factoren zijn ziektes en sterfte die uiteindelijk vaker voorkomen bij mensen met een lagere sociaaleconomische status dan bij mensen met een hogere sociaaleconomische status.

Vicieuze cirkel
Men krijgt op school of vanuit de politiek altijd te horen dat het in de huidige tijd volledig mogelijk is om op te klimmen van een lage plek op de sociale ladder naar een hoge plek op de sociale ladder. Helaas zie je al snel (na het lezen van dit artikel) dat dit vanuit een gezondheidsoogpunt niet helemaal waar is. Mensen met een lagere sociaaleconomische status raken op gezondheidsgebied namelijk in een vicieuze cirkel als zij door ziekte niet kunnen werken. Het is hard, maar dit is wel de realiteit. Als we met elkaar helpen om onze familie en vrienden gezond te houden en hen te helpen naar een goede baan waar hun gezondheidsissues geen probleem zijn is dit voor hun de eerste stap naar boven op de sociaaleconomische ladder. En dit heeft weer het gevolg dat ze uiteindelijk een gezonder lever kunnen lijden.


Bronnen:
Verweij A. Wat zijn sociaaleconomische gezondheidsverschillen?
In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Thema's\Gezondheidsachterstanden\Sociaaleconomische status, 7 december 2010.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required