Maximaal resultaat met maar 12 minuten per week trainen? | Mensengezondheid.org
Maximaal resultaat met maar 12 minuten per week trainen?

Maximaal resultaat met maar 12 minuten per week trainen?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Trainen, Fitness, McGuff(Nieuws van Mensengezondheid.org) Heeft u ook last van stress op werk waardoor u vaak moet overwerken? Komt u ook doodmoe thuis zonder energie om nog iets aan sport te doen? Uw handen vol aan alle “huis” taken? Hoe kunt u zonder tijd en zonder energie nog fatsoenlijk trainen op de sportschool? En dat terwijl u eigenlijk 3 keer in de week een fatsoenlijk programma zou moeten doorlopen. Of toch niet?...

Volgens Dr. Doug McGuff hoeft u absoluut niet 3 keer in de week keihard te trainen, maar heeft u aan 1 korte en intensieve training per week genoeg. In zijn boek “Body by Science” legt Dr. McGuff uit hoe hij denkt over mindset, training en ons menselijk lichaam. Zoals de naam van het boek het al zegt probeert Dr. McGuff vanuit een wetenschappelijk kant informatie te verschaffen over de functie en capaciteit van ons lichaam. Denk hierbij aan uitvoerige uitleg over de verschillende spiervezels, cellulaire metabolisme, de voordelen van krachttraining, de schade van cardio training en ga zo maar door. In principe is het boek alleen al interessant voor de medische informatie, ongeacht uw interesse voor krachttraining.

Maar laten we vooral doorgaan naar een ander interessant aspect van het boek “Body by Science”. De training is zoals gezegd geheel gebaseerd op medische feiten en conclusies die Dr. McGuff daaruit trekt. Trainingen bestaan uit een aantal krachtoefeningen waarbij liefst grote spiergroepen worden gebruikt. De voorkeur gaat dus bijvoorbeeld uit naar een low-row oefening (waarbij meerdere spieren worden aangespannen) in plaats van een simpele biceps curl (waarbij alleen de biceps worden gebruikt).

De oefeningen dienen uiterst langzaam uitgevoerd te worden, zowel concentrisch als excentrisch. Daarbij moet het gewicht zo ingesteld staan dat men de oefening niet langer vol kan houden dan enkele herhalingen (3-6). Op deze manier provoceert men een algehele uitputting van de spieren waarbij alle vier verschillende soorten spiervezels worden uitgeput en de glycogeen reservoirs compleet geleegd worden.


Let op! Het is belangrijk om het maximale uit elke oefening te halen en door te gaan totdat u echt niet meer kunt! Vaak kan een trainingsbuddy mentaal goede hulp bieden om tot het gaatje te gaan, en is daarbij een goede spotten mocht er iets verkeerd gaan tijdens de oefening.

Bekijk hier hoe de auteur zelf volgens zijn methode te werk gaat. http://www.youtube.com/watch?v=FVhhbC51_3k

De training duurt maximaal 12 minuten, en vaak zelfs korter. Dit komt doordat u het simpelweg niet vol kunt houden om langer te trainen. Daarbij is de rust tussen de trainingssessies vrij lang als men dit vergelijkt met klassieke opvattingen in de fitness. Volgens Dr. McGuff is dat echter nodig aangezien het lichaam voldoende rust nodig heeft om te herstellen, en dat is volgens hem minstens een week (en soms zelfs langer).

Een kort artikel over de theorieën van Dr. McGuff doen het boek echter geen eer aan, en ik beveel het boek “Body by Science” aan iedereen die geïnteresseerd is in de combinatie van het menselijk lichaam en sport aan. Daarnaast is de beste manier om te zien of een trainingsmethode voor u goed werkt door het zelf te proberen!

Bronnen:
Redactie van mensengezondheid.org

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required