Atopische ziekten deel 1: Wat is constitutioneel eczeem? | Mensengezondheid.org
Atopische ziekten deel 1: Wat is constitutioneel eczeem?

Atopische ziekten deel 1: Wat is constitutioneel eczeem?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Eczeem, Allergie, Contacteczeem(Nieuws van Mensengezondheid.org) Onder de naam van atopische ziekten vallen drie ziekten die op het eerste gezicht misschien niet heel veel met elkaar te maken hebben: constitutioneel eczeem, allergische astma en hooikoorts. In dit eerste deel over deze drie atopische ziekten gaan we het hebben over constitutioneel eczeem.

Het belangrijkste symptoom van constitutioneel eczeem is dat er een hevige jeuk op de huid is. Deze jeuk is van een chronische aard en kan zich overal voordoen. Meestal ontstaat de jeuk echter op de hals, nek, elleboogplooien, gelaat, polsen, knieholten en de enkels. Je kan goed zien dat de huid rood, vochtig en schilferig is. Constitutioneel eczeem kan dan ook moeilijk te onderscheiden zijn van contacteczeem (hierover verschijnt binnekort een artikel). Het grootste verschil tussen contacteczeem en constitutioneel eczeem is dat de huid vochtig is bij de ontstoken plekken van constitutioneel eczeem. Bij chronisch contacteczeem is dit juist een enorm droge huid en bij acuut contacteczeem is er ook geen vocht zichtbaar (tenzij de blaasje gebarsten zijn).

Constitutioneel eczeem kan al op zeer jonge leeftijd ontstaan. Als het voor de zesde maand van het kind optreed is de kans 95% dat het voor de 20ste levensjaar eczeem vrij is. Gemiddeld is constitutioneel eczeem na drie jaar weer verdwenen als het tenminste op jonge leeftijd is verkregen. Als iemand tussen de 15 en de 25 jaar constitutioneel eczeem klachten krijgt duurt dit meestal tot de 45ste a 50ste levensjaar.

De behandeling van constitutioneel eczeem bestaat vooral uit het insmeren van de ontstoken lichaamsdelen met zalf ter bescherming van de huid en ter berstrijding van de ontsteking. Ook worden veel medicijnen uitgegeven die de jeuk verminderen. In het geval dat er ontstekingen ontstaan door het eczeem is het mogelijk dat een arts ook antibiotica voorschrijft. In ernstige gevallen kunnen ook immuunsysteem beïnvloedende medicijnen door artsen worden voorgeschreven. Deze medicijnen moeten er dan voor zorgen dat het immuunsysteem onderdrukt wordt.


Blijft kijken op mensengezondheid.org voor deel 2 over atopische ziekten!

Bronnen:
Bruijnzeel-Koomen C (UMCU). Welke factoren beïnvloeden de kans op constitutioneel eczeem? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Huid en subcutis\Constitutioneel eczeem, 11 april 2008.
Bruijnzeel-Koomen C (UMCU). Wat is constitutioneel eczeem en wat is het beloop? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Huid en subcutis\Constitutioneel eczeem, 11 april 2008.
Bruijnzeel-Koomen C (UMCU). Constitutioneel eczeem: Wat zijn de mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Huid en subcutis\Constitutioneel eczeem, 11 april 2008.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required