Contacteczeem, geen atopische ziekte | Mensengezondheid.org
Contacteczeem, geen atopische ziekte

Contacteczeem, geen atopische ziekte

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Zwelling, Eczeem, Jeuk(Nieuws van Mensengezondheid.org) We hebben het hier op mensengezondheid.org al over constitutioneel eczeem gehad. Een andere vorm van eczeem is contacteczeem. Contacteczeem is zoals de naam al zegt ook een vorm van eczeem maar met een heel ander vertoon en verloop. Maakt u zichzelf gereed want vandaag hebben we het over contacteczeem.

Contact eczeem: wat is het?
Constitutioneel eczeem is een chronische ontsteking van de huid die ontstaat door een allergische reactie op een bepaalde stof. Meestal zijn de klachten niet continue aanwezig maar dit kan verschillen. De klachten van mensen met een allergische reactie kunnen langere tijd licht zijn en zich dan plots verergeren. Contacteczeem komt bij patiënten het meeste voor op de handen, de voeten en in het gezicht. Contact eczeem is dus geen atopische ziekte omdat het niet erfelijk is! Het is een vorm van eczeem die men langzaam kan verkrijgen.

Twee vormen contacteczeem
Er zijn twee vormen van contacteczeem. De eerste vorm is irritatie contacteczeem wat het meeste voorkomt bij kapsters, verpleegkundigen, metaalbewerkers en huisvrouwen doordat de huid langdurig in contact staat met een bepaalde stof als bijvoorbeeld zeep, water of zuur. De tweede vorm is allergisch contacteczeem waarbij de huid overgevoelig is geworden voor een bepaalde stof doordat de patiënt hiermee eerder veelvuldig in contact is gekomen. Een kortstondig contact met deze stof kan er dan voor zorgen dat de patiënt langdurig last heeft van eczeem.

Symptomen
In de symptomen van contacteczeem kan men twee verschillende vormen onderscheiden. Acuut contacteczeem is zichtbaar doordat er een rode zwelling met blaasjes opdoet. Tegelijkertijd jeukt deze plek enorm. Na een tijdje kunnen de blaasjes open barsten waarbij er vocht vrij komt (dat uiteindelijk ook kan gaan ontsteken). De symptomen van chronisch contacteczeem zijn compleet anders dan bij acuut contacteczeem: de huid is droog, schilferig en rood van kleur. Tegelijkertijd is de huid dikker dan normaal en stug, waarbij er kloofjes in de huid kunnen ontstaan. De patiënt heeft dan ook meer pijn van de kloofjes dan jeuk.


Leven met contacteczeem
Contacteczeem keert continue bij patiënten terug. Verspreid over enkele jaren kunnen mensen die dit eczeem hebben gehad dus opnieuw symptomen tonen. Vaak kunnen mensen die eczeem hebben door hun beroep op den duur niet meer hun beroep uitoefenen (kan leiden tot arbeidsongeschiktheid) en moeten zij zich laten omscholen. Ook in de thuissituatie kan het zijn dat er vaker handschoenen gebruikt moet worden als er chemische producten gebruikt worden. Hierbij moet ook gedacht worden aan bepaalde parfums, wasmiddelen en bijvoorbeeld shampoo dat niet meer gebruikt kan worden.

Bronnen:
Coenraads PJ (UMCG). Wat is contacteczeem en wat is het beloop? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Huid en subcutis\Contacteczeem, 14 april 2008.
Welke factoren beïnvloeden de kans op contacteczeem? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Huid en subcutis\Contacteczeem, 14 april 2008.
Coenraads PJ (UMCG). Contacteczeem: Wat zijn de mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Huid en subcutis\Contacteczeem, 14 april 2008.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required