Vitamine B5 – De onmisbare vitamine | Mensengezondheid.org
Vitamine B5 – De onmisbare vitamine

Vitamine B5 – De onmisbare vitamine

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Vitamine, Antioxidanten, Energie(Nieuws van Mensengezondheid.org) Vitamine B5 zit overal in. Het is makkelijk voor handen te krijgen en onmisbaar voor ons lichaam!

Vitamine B5 is belangrijk voor een goed fungerende verbranding. Bij de verbranding van koolhydraten, proteïnen maar vooral bij de verbranding van vet en de binding van cholesterol speelt vitamine B5 een belangrijke rol. B5 werkt samen met het co-enzym A om energie uit verschillende voedingsstoffen te halen.

Functie
B5 versterkt en hydrateert de huid en haren en heeft een gunstige werking op acne en wonden. Als resultaat ziet haar er glanzend uit, worden grijze haren tegengewerkt en verminderd eventuele jeuk van de hoofdhuid. Vitamine B5 verlaagt de cholesterol, draagt bij aan een stabielere bloedsuiker en versterkt het scheenbeenvlies. Zelfs ons immuunsysteem heeft B5 nodig om fatsoenlijk te kunnen functioneren en is het noodzakelijk voor hormonen die worden geproduceerd uit cholesterol. Bovendien is B5 belangrijk voor de functie van het beenmerg en zorgt het voor meer stressbestendigheid. Daarbij heeft het een gunstige werking op allergische reacties die daardoor verminderen. Bovendien werkt vitamine B5 als een anti-oxidant.

Deficiëntie symptomen
Vermoeidheid, depressie en slaapstoornissen kunnen duiden op een tekort aan vitamine B5. Vermoeide spieren, spierkramp, hoofdpijn en wederkerende infecties kunnen ook een teken zijn van tekort aan B5. Daarnaast kan te weinig B5 zorgen voor een lage bloeddruk, grijze haren en u minder tolerant maken tegen suiker.


Hierdoor dreigt een tekort aan vitamine B5:
* hoge alcohol consumptie
* vasten
* roken
* zware training
* stress
* zwangerschap en borstvoeding
* maag- en darmoperaties

Goede bronnen rijk aan B5:
* lever
* noten
* tarwekiemen
* volkoren producten
* avocado
* peulvruchten


Vitamine B5 is wateroplosbaar en kwetsbaar bij droge warmte. 5 tot 50 procent van het aandeel B5 gaat verloren tijdens het koken van de levensmiddelen terwijl er tijdens de raffinering van tarwe zelfs meer dan 50 procent van het B5 gehalte verloren gaat.

Bronnen:
http://kurera.se/vitamin-b5-det-oumbarliga-vitaminet/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required