Werknemers staan open voor een jaarlijkse gezondheidscheck | Mensengezondheid.org
Werknemers staan open voor een jaarlijkse gezondheidscheck

Werknemers staan open voor een jaarlijkse gezondheidscheck

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Gezondheid, Werknemers, Ministerie(Nieuws van Mensengezondheid.org) In mei 2013 is de Issuemonitor Duurzame inzetbaarheid Q1 2013 uitgebracht. Dit verslag, geschreven door Rogier Kalmthout namens het onderzoeksbureau Veldkamp, gaat hoofdzakelijk over een duurzamere inzet van werknemers. Met een duurzame inzet wordt bedoeld dat er met personeel tot de verhoogde AOW leeftijd functioneel gewerkt kan worden, waarbij er geprobeerd wordt om uitval als ziekteverzuim op het werk tegen te gaan. Eigenlijk wordt er dus gekeken wat er gedaan kan worden zodat de werknemer het aan kan om langer te werken.

Uit het onderzoek van Kalmthout blijkt dat het grootste gedeelte (drie kwart) van de werkgevers in Nederland open staat voor een jaarlijks gezondheidsonderzoek bij hun werknemers. Heel vervelend is echter dat slechts 21% (dus minder dan een kwart) van alle werkgevers een gezondheidsonderzoek aanbied bij hun werknemers. De helft van de werknemers wil (en kan) doorwerken tot hun daadwerkelijke AOW leeftijd. Toch geven ze aan dat er aanpassingen in hun werkomgeving gedaan moeten worden om er voor te zorgen dat ze dit gaan redden. Het werk wordt namelijk zowel metaal als fysiek zwaar bevonden.

Ouderen zijn al sinds jaar en dag een groep die gemakkelijker ontslagen wordt: ze zijn namelijk duurder dan jongere werknemers. Ook in deze tijden waarbij bijvoorbeeld door ziekteverzuim een werkgever vroegtijdig kan beslissen om mensen te ontslaan, is de angst voor ontslag groter dan ooit. Er valt echter wel wat aan te doen van de werkgevers kan. De helft van de werknemers blijkt namelijk bereid te zijn om (tijdelijk) een lagere functie te aanvaarden. Ook is deze groep bereid om (tijdelijk) minder te gaan werken en daarmee ook op hun salaris te moeten inleveren.

Een gezonde levensstijl is ook voor ouderen natuurlijk enorm belangrijk. Gezonde voeding, voldoende rust en een sportieve uitdaging zijn belangrijk om er voor te zorgen dat de werknemers langer kunnen doorwerken. Een werkgever mag zijn werknemers niet op een gezondere levensstijl aanspreken als de werknemer geweigerd om dit uit te voeren, maar familie en vrienden natuurlijk wel!


Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/06/13/issuemonitor-duurzame-inzetbaarheid.html
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/06/13/issuemonitor-duurzame-inzetbaarheid/issuemonitor-duurzame-inzetbaarheid.pdf

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required