Veel stress op het werk vermindert fysieke activiteit in de vrije tijd | Mensengezondheid.org
Veel stress op het werk vermindert fysieke activiteit in de vrije tijd

Veel stress op het werk vermindert fysieke activiteit in de vrije tijd

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Stress, Fysiek, Lichaam











(Nieuws van Mensengezondheid.org) Mensen die hoge stress ervaren op het werk doen minder aan lichamelijke activiteit in hun vrije tijd. Het risico op fysieke inactiviteit was 20 procent voor degenen die stress ervaren op het werk, in vergelijking met degenen die geen stress ervaren op het werk. Dit werd aangetoond in een grote studie door onderzoekers aan de Mid Sweden University, in samenwerking met verschillende andere universiteiten in Europa. Er wordt geopperd dat stressvolle banen, gekenmerkt door hoge eisen en lage controle niveaus in de werksituatie, leiden tot vermoeidheid en een groter behoefte aan herstel. Dit zou ook de kans op inactiviteit en sedentaire vrije tijd doen toenemen.

Een grote studie die onlangs werd gepubliceerd in het “American Journal of Epidemiology” bevat gegevens van 170.000 mensen in 14 Europese landen. Er is een duidelijke relatie te zien tussen arbeidsomstandigheden en fysieke activiteit in de vrije tijd.

“Het risico van fysieke inactiviteit bij een stressvolle baan heeft voornamelijk betrekking op hoe men de controle over de eigen werksituatie beleeft, in plaats van hoe hoog men de eisen op het werk ervaart. Hoe minder controle en mogelijkheden men had om zelf het werk te sturen, hoe groter de kans dat de persoon fysiek inactief was in hun vrije tijd”, zegt Anders Knutsson, hoogleraar Public Health aan de Mid Sweden University.

Lichamelijke inactiviteit kan worden gekoppeld aan verschillende ziekten zoals hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en sommige vormen van kanker. Een verhoogde fysieke activiteit in de bevolking zou de volksgezondheid kunnen verbeteren. Het is daarom belangrijk om de factoren te begrijpen die invloed hebben op hoe mensen deelnemen aan fysieke activiteiten.


De studie maakt deel uit van een samenwerkingsverband tussen verschillende Europese universiteiten, IPD-Work Consortium, waarin de Mid Sweden University is inbegrepen. Het algemene doel is om betrouwbare schattingen te kunnen maken van de effecten van psychosociale factoren op het werk van verschillende chronische ziekten, psychische ziekte, invaliditeit en sterfte. Het werk is gebaseerd op een uitgebreide set van individuele gegevens van veel studies.

Lees hier meer over het complete onderzoek!

Bronnen:
http://www.miun.se/sv/press/pressmeddelanden/Pressarkiv/2012/Hog-stress-pa-jobbet-minskar-fysisk-aktivitet-pa-fritiden/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required