Calorierijke voeding in relatie gebracht met darmkanker | Mensengezondheid.org
Calorierijke voeding in relatie gebracht met darmkanker

Calorierijke voeding in relatie gebracht met darmkanker

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Ophef, Voeding, Kanker(Nieuws van Mensengezondheid.org) Voor het eerst in de geschiedenis is op wetenschappelijke basis een verband gevonden tussen darmkanker en calorierijke voeding. De onderzoeksleider Evropi Theodoratou van The University of Edinburgh meldde dit afgelopen zondag aan de Schotse krant Scotsman.

Met calorierijke voeding worden allerlei soorten voeding met veel suikers en vetten bedoeld. Voorbeelden hiervan zijn taart, chocolade, snoepjes, frisdranken, fruitdranken, koek, chips en noten. Met andere woorden met suiker aangelengde dranken en energierijke voeding (en snacks). De studie is uitgevoerd bij meer dan 2000 darmkanker patiënten. Bij deze patiënten is gekeken of er correlaties zijn tussen hun voedingspatroon en het voedingspatroon van gezonde mensen van dezelfde leeftijd.

Uit het onderzoek bleek dat er 18 procent meer kans was op darmkanker als het voedingspatroon van de patiënt bestond uit energierijke voeding en frisdranken. De onderzoekster stelt dat dit een belangrijk gegeven is aangezien energierijke voeding en frisdranken populair zijn en steeds meer normaal worden (ook bij jonge kinderen). Wel benadrukt ze ook dat er niet genoeg bewijs was om te stellen dat energierijke voeding en frisdranken darmkanker veroorzaken.

In groot Brittannië is darmkanker goed voor bijna 10 procent van alle kankergevallen en voor bijna 8 procent van alle doden als gevolg van kanker. In Nederland overlijden meer dan 5000 mensen per jaar aan darmkanker en is darmkanker daarmee op de tweede plaats (na longkanker) als het gaat om sterftegevallen. Wel blijkt het zo te zijn dat in 2010 ten opzichten van 2000 er meer dan 5 procent minder kans is om aan darmkanker te overlijden.


Bronnen:
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-3310-wm.htm
http://www.scotsman.com/scotland-on-sunday/scotland/high-energy-snacks-and-drinks-link-to-bowel-cancer-1-3000869

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required