Nieuwe trend op het gebied van morbide obesitas | Mensengezondheid.org
Nieuwe trend op het gebied van morbide obesitas

Nieuwe trend op het gebied van morbide obesitas

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Obesitas, Gastric bypass, Kinderen(Nieuws van Mensengezondheid.org) Vorige week melde TNO dat het aantal kinderen die lijden aan morbide obesitas is toegenomen van 0.08% naar 0.56% gedurende de afgelopen dertig. Dat is wel 7 keer meer, oftewel een verhoging van 700% gedurende de laatste dertig jaar! Een enorm grote hoeveelheid. TNO heeft dit in samenwerking met VUmc en het LUMC onderzocht en gepubliceerd. Voor het eerst geeft deze publicatie de trend weer van morbide obesitas in Nederland.

Morbide obesitas is een enorm gevaarlijke aandoening: door het enorm verhoogde percentage vet is de kans op hoge bloeddruk, suikerziekte, hart en vaataandoeningen en zelfs een overlijden op jonge leeftijd allemaal mogelijk. De aandoening komt vaker voor bij kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst en bij kinderen wiens ouders relatief laag zijn opgeleid, zo zegt TNO. In Nederland hebben nu ruim 18500 kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar morbide obesitas.

Een trend die ook opmerkelijk is, is het feit dat de maagbandoperaties bij volwassen morbide obesitas patiënten steeds minder worden toegepast. Chirurgen kiezer er steeds vaker voor om direct een zogenaamde gastric bypass uit te voeren omdat het resultaat van het maagbandje vaak niet voldoet. Chirurgen verklaren dat ze bij meer dan 25% van de gastric bypass operaties eerst een maagbandje moeten verwijderen. Een dergelijk maagbandje zit daar al langere tijd en is vaak vastgegroeid en niet eenvoudig te verwijderen zonder aanzienlijke schade achter te laten. Chirurgen verklaren dan ook dat ze liever voor een gastric bypass kiezen als het gaat om de effecten op lange termijn, gezien het maagbandje daar vaak tekort schiet. Daarentegen is de gastric bypass operatie wel veel ingrijpender dan een maagverkleiningsoperatie.

Een gastric bypass is een operatie waarbij chirurgen de maag verkleinen tot een inhoud van ongeveer 25 ml. Daarna sluiten ze deze mini-maag aan op een stuk dunne darm dat ongeveer 1.5 meter na de oorspronkelijke maag zat. Hierdoor omzeilt de ingenomen voeding een groot stuk van je dunne darm maar, nog veel belangrijker, het omzeilt ook de toevoer van gal en verteringssappen. Hierdoor treden hormonale veranderingen. Het gewicht van een patiënt na een gastric bypass operatie na 2 jaar is ongeveer 2/3 van zijn of haar gewicht voor de operatie. Na 10 jaar zal dit gewicht ongeveer 3/4 zijn van het gewicht voor de operatie.


Bronnen:
https://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=nieuwsbericht&laag1=37&laag2=2&item_id=2014-04-15%2010:27:06.0
http://dieet.blog.nl/onderzoek/2014/04/23/6765
http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/gastric-bypass-oplossing-bij-morbide-obesitas/
http://www.slotervaartziekenhuis.nl/bariatrische-chirurgie/Operatiewelke/Gastricbypass.aspx

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER AFVALLEN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required