Diabetes type 2 verholpen door een gastric bypass op (morbide) obesitas patiënten | Mensengezondheid.org
Diabetes type 2 verholpen door een gastric bypass op (morbide) obesitas patiënten

Diabetes type 2 verholpen door een gastric bypass op (morbide) obesitas patiënten

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Suiker, Diabetes, Obesitas(Nieuws van Mensengezondheid.org) Recent onderzoek heeft aangetoond dat diabetes type 2 verholpen kan worden door een veel ingrijpendere actie dan met insuline pillen of spuiten. Een gastric bypass operatie gericht om mensen van hun overgewicht af te helpen als ze lijden aan (morbide) obesitas, schijnt ook effectief te zijn tegen diabetes type 2 patiënten.

Onderzoekers van de Cleveland Clinic hebben dit in een onderzoek aangetoond. Het onderzoek werd gepubliceerd in “The New England Journal of Medicine”. Eén van de grootste oorzaken van diabetes type 2 is overgewicht (obesitas). Niet echt gek dus dat gewichtsverlies ook diabetes type 2 kan verhelpen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 150 patiënten die aan obesitas leden en grote moeite hadden om hun diabetes onder controle te houden. Van de patiënten die een gastric bypass operatie hadden gekregen konden er na drie jaar de meesten hun bloedsuiker onder controle houden. Meer dan 90% van de mensen die een gastric bypass kreeg verloren 25% aan gewicht en kregen hun diabetes onder controle zonder insuline medicijnen.

Een gastric bypass is een operatie waarbij chirurgen de maag verkleinen tot een inhoud van ongeveer 25 ml. Daarna sluiten ze deze mini-maag aan op een stuk dunne darm dat ongeveer 1.5 meter na de oorspronkelijke maag zat. Hierdoor omzeilt de ingenomen voeding een groot stuk van je dunne darm maar, nog veel belangrijker, het omzeilt ook de toevoer van gal en verteringssappen. Hierdoor treden hormonale veranderingen. Het gewicht van een patiënt na een gastric bypass operatie na 2 jaar is ongeveer 2/3 van zijn of haar gewicht voor de operatie. Na 10 jaar zal dit gewicht ongeveer 3/4 zijn van het gewicht voor de operatie. Ook de cholesterolwaarden van patiënten die een gastric bypass hebben gehad is lager, evenals de hoge bloeddruk en de slaapproblemen.

De operatie van een gastric bypass is echter geen eenvoudige. Het is een operatie waarna een totaal ander leven volgt. Veranderingen in smaak en geur zijn normaal na een dergelijke operatie. Ook volgen andere eetgewoontes: kleine hapjes, niet drinken tijdens het eten, vitamine supplementen slikken en geen alcohol meer. Veel patiënten melden ook een enorme hoeveelheid gasproblemen. Vooral na het consumeren van vet eten. Een ingrijpende operatie maar met een einde wat levens zeker verbeterd en misschien zelfs red.


Bronnen:
http://time.com/43681/gastric-bypass-surgery-highly-effective-in-treating-type-2-diabetes/
http://www.slotervaartziekenhuis.nl/bariatrische-chirurgie/Operatiewelke/Gastricbypass.aspx
http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/gastric-bypass-oplossing-bij-morbide-obesitas/
http://www.oncologypractice.com/oncologyreport/home/article/alterations-in-taste-smell-common-after-gastric-bypass/d0dc43282bb7fb33efbba588c39255e0.html
http://dieet.blog.nl/onderzoek/2014/04/23/6765
https://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=nieuwsbericht&laag1=37&laag2=2&item_id=2014-04-15%2010:27:06.0

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required