Obesitas bij kinderen veroorzaakt door antibiotica | Mensengezondheid.org
Obesitas bij kinderen veroorzaakt door antibiotica

Obesitas bij kinderen veroorzaakt door antibiotica

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Kinderen, Obesitas, Antibiotica(Nieuws van Mensengezondheid.org) In augustus 2012 kwam er een persbericht waarin stond dat onderzoekers van de New York University School of Medicine aanwijzingen hadden gevonden voor het feit dat baby’s die in de eerste 5 maanden antibiotica kregen grote kans hebben op hun derde levensjaar aan overgewicht te lijden. Hun onderzoek publiceerden de onderzoekers in de International Journal of Obesity, een vooraanstaand vakblad op het gebied van obesitas.

In deze publicatie melden de onderzoekers dat zij van mening waren dat obesitas normaalgesproken komt door een ongezonde levensstijl met ongezond eten en weinig beweging. Een opvatting die voor veel voedingsspecialisten voor waar wordt aangezien. Het onderzoek van de Amerikaanse onderzoekers toont echter aan indien we antibiotica in een vroeg stadium van ons leven toegediend krijgen, de antibiotica gezonde bacteriën doden die bepalen hoe ons lichaam voedingsstoffen verwerkt en hoe we onszelf dus slank houden. Uit de bijna 12000 kinderen die onderzocht werden bleken kinderen die in de eerste 5 maanden antibiotica hebben gekregen tot 22 procent meer kans te hebben op overgewicht op hun derde levensjaar.

Recent onderzoek bevestigt deze uitspraken van meer dan een jaar geleden. Antibiotica wordt al jaren gebruikt door boeren om er voor te zorgen dat hun vee sneller groeit. Zo worden zakken met antibiotica gevoerd aan kippen en kalveren om er voor te zorgen dat ze snel en goedkoop dik worden. Een manier om er voor te zorgen dat het vee op een goedkope manier veel geld oplevert. Het lichaam van mensen die het vlees eten waar antibiotica in zit gaat er dus uiteindelijk hetzelfde op reageren. Maar men kan het gebruik van antibiotica op jong vee zien als het gebruik van antibiotica op baby’s: op jonge leeftijd antibiotica betekend vaak overgewicht op latere leeftijd. Een zaak die bij mensen zeker niet gewild is.

Antibiotica staat bekend als een medicijn om slechte bacteriën te doden om zo infecties tegen te gaan. Helaas is een bijproduct van antibiotica dat het ook goede bacteriën dood. Een effect waar niet altijd door iedereen wordt stilgestaan. De eerste drie jaar van een kind zijn essentieel om een collectie aan micro-organismen te ontwikkelen die in ons lichaam leeft en het in balans houd. Deze micro-organismen zijn essentieel op het gebied van het behoud van een gezond lichaamsgewicht en de mogelijkheid van het lichaam om zichzelf te weren tegen bacteriën, virussen e.d. van buitenaf. Moderne antibiotica kunnen in de eerste drie jaar van een baby de ontwikkeling van de micro-organismen zwaar verstoren.


Bronnen:
http://www.nytimes.com/2014/03/09/opinion/sunday/the-fat-drug.html
http://guardianlv.com/2014/04/modern-medicine-making-us-sick-video/
http://www.bnr.nl/radio/578474-1208/antibiotica-bij-baby-kan-leiden-tot-obesitas

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required