Rode wijn, druiven en chocolade dragen niets bij aan een langer leven | Mensengezondheid.org
Rode wijn, druiven en chocolade dragen niets bij aan een langer leven

Rode wijn, druiven en chocolade dragen niets bij aan een langer leven

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Wijn, Antioxidanten, Chocolade(Nieuws van Mensengezondheid.org) Jarenlang heeft men beweerd dat chocola en rode wijn goed zijn voor de gezondheid. Het antioxidant Resveratrol dat in chocola en rode wijn zit zou een enorm bijdrage leveren aan de gezondheid. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat dit helemaal niet waar is. Wijn-drinkers en chocolade-eters opgelet!

Groot nieuws
Alle grote kranten stonden er vol mee. Een langer leven door chocola? Niks van waar! Een glas rode wijn zal de kans op hart- en vaat ziekten verminderen? Klopt niks van. Maar waarom is men er dan toch ooit in gaan geloven? Chocolade, druiven en rode wijn bevatten allen het antioxidant dat Resveratrol heet. Een antioxidant dat een enorme rol zou moeten spelen bij het beschermen van je lichaam tegen hart- en vaataandoeningen. In de V.S. wordt er wel 22 miljoen dollar aan Resveratrol supplementen verkocht! Allemaal vergeefs want recent onderzoek van de Johns Hopkinsuniversiteit, gepubliceerd in het Amerikaanse medische vakblad JAMA, toonde aan dat de kans op ziekte of een vroegere dood niet uitgesloten is.

Onderzoek
Het onderzoek dat door de universiteit werd uitgevoerd bestond uit het bestuderen van 780 Italiaanse 65-plussers die in de Chiantiregio leven. Door 11 jaar lang de hoeveelheden Resveratrol in de urine van deze 65-plussers te meten en te bestuderen hebben de wetenschappers het eerste epidemiologisch onderzoek gedaan naar het effect van Resveratrol. Door de Resveratrol in de urine te meten is het mogelijk om te achterhalen hoeveel Resveratrol in iemands lichaam zit. De uitslag was eenduidig: Reveratrol heeft geen effect op de overlijdenskans of het ontwikkelen van bepaalde ziekten. Uiteindelijk bleek meer dan een kwart van de proefpersonen hart- en vaataandoeningen te krijgen, een derde van de deelnemers overleed voordat de studie afgelopen was en 5 % van de proefpersonen kreeg kanker. Ook was er geen verband te zien ten opzichte van de hoeveelheid Reveratrol die ingenomen werd en de verkregen ziektes.

Sander Kersten, hoogleraar moleculaire voeding aan de Universiteit van Wageningen, geeft aan dat de onderzoeken op het gebied van Resveratrol tot voor kort geen consistent beeld gaven. Volgens hem vond de ene onderzoeker een positief effect op kanker terwijl een andere onderzoeker een positief effect op diabetes vond. Kersten verklaard ook dat de meeste onderzoekers helemaal geen effect vinden, maar dat dit bijna geen media aandacht krijgt. Hierdoor kan het zijn dat er bij de bevolking een verkeerd beeld is ontstaan.


Waarom rode wijndrinkers vaak relatief gezonder zijn? Dat komt door de het feit dat rode wijn veelal door de beter gestelde mensen wordt gedronken. Deze mensen zijn veelal hoog opgeleid, een groep die meestal gezonder en langer leven.

Bronnen:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140514_070
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3654812/2014/05/14/Rode-wijn-en-chocola-dragen-niets-bij-aan-langer-leven.dhtml
http://www.nationalezorggids.nl/ouderenzorg/nieuws/20508-geen-aanwijzingen-voor-gezondheidseffecten-rode-wijn-en-chocola.html

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required