Het bordmodel – hopeloos verouderd of up-to-date? | Mensengezondheid.org
Het bordmodel – hopeloos verouderd of up-to-date?

Het bordmodel – hopeloos verouderd of up-to-date?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Voeding, Bordmodel, Vezels(Nieuws van Mensengezondheid.org) Iedereen kent ze wel – de schematische verdeling van een bord onderverdeeld in verschillende soorten voeding. Maar wordt deze verdeling nog steeds gezien als een goede verdeling? Wat heb je eigenlijk aan het bordmodel?

Wat is het bordmodel?
Het bordmodel werd ontwikkeld in de jaren 60 om de bevolking te helpen met het samenstellen van dagelijkse gezonde maaltijden. De schematische tekening waarin een etensbord word weergegeven met daarop een bepaalde hoeveelheid levensmiddelen spreekt redelijk voor zichzelf. De verdeling tussen de levensmiddelen geeft ons een idee hoe een gevarieerde maaltijd eruit kan zien.

De schijf van vijf

Het bordmodel is gebaseerd op drie grotere maaltijden en 2 kleinere maaltijden per dag. De grotere maaltijden dienen te zijn voorzien van groenten, wortelgewassen, vruchten en brood. Een grote variatie in je voeding wordt gezien als positief en is belangrijk voor het behalen van een gezonde voedingsbalans. Eet elke dag minstens een halve kilo groenten en vruchten om genoeg energie en voedingsstoffen binnen te krijgen.

Zoals je kunt zien op het plaatje wordt het bord verdeeld in drie gelijke delen. Een deel voor pasta, aardappels en rijst (inclusief brood), een deel voor groenten, wortelgewassen, vruchten en bessen, en tenslotte een deel voor vlees, vis, ei, linzen en bonen. Kijkend naar deze verdeling kan men vaststellen dat de voeding eigenlijk op een slimme manier wordt opgedeeld in koolhydraten, vetten en proteïnes. Dit zijn namelijk de drie basisbestanddelen van voeding en een variatie in deze verdeling kan leiden tot een gezonde, of juist een ongezonde maaltijd. Ook kun je op deze manier de maaltijd juist proteïne- of vetrijk maken als dat gewenst is.


Vezels!
Tegelijkertijd zorgt deze verdeling van de maaltijd ervoor dat je genoeg vezels binnenkrijgt. Vezels zijn een belangrijk substraat voor gezonde darmbacteriën in de dikke darm en daarmee goed voor de darmflora. Vezels verminderen de kans op verstopping én kanker in de darmen. Het is zelfs zo dat een vezelarm dieet een negatieve darmflora ten gevolge heeft.

In Nederland en veel andere Noord-Europese landen was, en is nog steeds, de aardappel een basis voor veel maaltijden. Daar is natuurlijk niets verkeerd mee, maar je kunt proberen om wat meer te variëren met andere gezonde basisvoedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld rijst, quinoa of bulgur. Vegetariërs moeten tevens opletten dat ze genoeg proteïnes binnenkrijgen via soya, bonen of linzen.

Afsluitend is het antwoord op de vraag of het bordmodel nog wel van deze tijd is: ja! Probeer om elke maaltijd voedingsmiddelen uit alle drie de groepen te eten en zorg voor voldoende variatie.

Bronnen:
Abrahamsson, L., Andersson, A., Nilsson, G. & Becker, W. Na?ringsla?ra fo?r ho?gskolan, Stockholm, Liber, 2006, 9789147053551

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required