BMI/QI calculator | Mensengezondheid.org
BMI berekenen

Body-mass index (BMI) / Queteletindex (QI) berekenen


Door: redactie van Mensengezondheid.org

De Body-mass index (BMI), ook wel de Queteletindex (QI) genaamd, is een getal dat je een indicatie geeft over je gewicht. Zo kan je met je BMI/QI bekijken of je te zwaar, normaal van gewicht of dat je te licht bent.

De BMI/QI is ontwikkeld door de Belg Adolphe Quételet (1796-1874). Hij interesseerde zich zeer voor statistieken in de sociale wetenschappen. Zo ontwikkelde hij ideeën over de "gemiddelde mens" waar uiteindelijke de BMI/QI uit voortvloeide. Tegenwoordig is de BMI/QI een algemeen geaccepteerd indicatie die door veel doctoren, voedingsdeskundigen en diëtisten wordt gebruikt om uitspraken te doen over het lichaamsgewicht van hun klanten. Op dezelfde manier gebruikt ook de Amerikaanse overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation) de BMI/QI als indicatie over lichaamsgewicht.

De BMI/QI is een goede graadmeter om te bepalen wat de gezondheidstoestand is van een gemiddeld persoon. Daarbij is de BMI/QI ook een tool om te voorspellen of iemand gezondheidsproblemen gaat krijgen die veroorzaakt worden door overgewicht en te dik zijn.

BMI/QI berekening

De BMI/QI wordt berekend door van een persoon zijn/haar gewicht te delen door zijn/haar lengte in het kwadraat. Om je BMI/QI uit te rekenen moet je dus je gewicht (in kilogram) hebben en je lengte (in centimeters).

Ben je 1.75 meter (175 centimeter) in lengte en weeg je 78 kilogram dan is je BMI/QI dus:
78 / (175x175) = 25 kilogram/meter²

Voor het gemak hebben wij voor uw een BMI/QI calculator op onze site gezet:

Bereken hier uw eigen BMI/QI

1.  Uw lengte:
centimeter(s)
 
2. 
Uw gewicht:
kg
 
Uw persoonlijke BMI/QI: ??? kilogram/meter²
 

Ik weet mijn BMI/QI, maar wat nu?

Hieronder is in een tabel een overzicht van de BMI/QI waardes weergegeven. U kunt nu dan ook bekijken of u BMI/QI goed is of niet. Is uw BMI/QI goed, dan hoeft u geen directe actie te ondernemen. We raden u echter wel aan om regelmatig op deze site terug te gaan om te controleren of uw BMI/QI nog steeds goed is. Is uw BMI/QI te hoog, dan zult u direct actie moeten ondernemen om gewicht te verliezen. Dit is noodzakelijk omdat een te hoog BMI/QI op het lange termijn ernstige gezondheidsrisico's met zich mee brengt (zoals hart- en vaataandoeningen, suikerziekte, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk en ademhalingsproblemen.

De betekenis van uw BMI/QI:

  18,5 en lagerte laag lichaamsgewicht
  tussen 18,5 en 25gezond lichaamsgewicht
  tussen 25 en 27licht overgewicht
  tussen 27 en 30matig overgewicht
  30 en hogerernstig overgewicht (obesitas)

Waar de BMI/QI tekort schiet

Helaas is de Body-mass index niet altijd correct en zijn er momenten dat deze tekort schiet. Zo wordt je lichaamsbouw in de berekening niet mee genomen en is het dus mogelijk dat bijvoorbeeld zeer gespierde mensen zoals bodybuilders in een overgewicht klasse terecht komen, terwijl zij in feite een zeer laag vetpercentage hebben.

Bij welke mensen de BMI/QI tekort schiet:

  • Kinderen – De BMI/QI is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar. Kinderen hebben een speciale "kinder"-BMI/QI tabel.
  • Ouderen boven de 65 – 65+ers hebben vaak net wat meer vet nodig zodat zij ziektes kunnen opvangen. De BMI/QI houd namelijk geen rekening met de leeftijd.
  • Athleten en bodybuilders – Dit komt omdat de BMI/QI geen rekening houd met spiermassa
  • Zwangere vrouwen – Hebben een hoger vetpercentage en dragen ook het gewicht van hun kind. Hier houd de BMI/QI geen rekening mee.

De BMI/QI is dus een goeie index om te laten zien of je overgewicht hebt zolang je niet tot de bovenstaande groepen hoort. Beter is het om jezelf te laten testen door een professional, die verschillende manieren kan gebruiken om te bekijken of je daadwerkelijk overgewicht hebt.


Bronnen:
http://www.weight-loss-i.com/
http://www.giantpt.com/voeding/voeding-algemeen/bmi-body-mass-index-indicatie-van-gezondheid
http://www.dieetafvallen.com/bmi-berekenen
Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required