Beweging afwegen tegen voedingsgebruik, hoe voorkom ik overgewicht? | Mensengezondheid.org
Beweging afwegen tegen voedingsgebruik, hoe voorkom ik overgewicht?

Beweging afwegen tegen voedingsgebruik, hoe voorkom ik overgewicht?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Bewegen, Voeding, Overgewicht(Nieuws van Mensengezondheid.org) U kent de uitspraak allemaal wel: “afvallen kan men doen door minder te eten en meer te sporten”. Een uitspraak die velen al het gevoel geeft dat ze er maar beter niet aan kunnen beginnen omdat het toch te moeilijk is! Vervelend, vooral omdat deze uitspraak niet helemaal waar is.

Energie inname door voedingsgebruik
Voeding dat we gebruiken, gebruiken we omdat we er stoffen uithalen die ons lichaam nodig heeft. Naast de nodige vitaminen en mineralen haalt ons lichaam er ook energie uit in de vorm van onder andere koolhydraten. Deze energie verbranden we uiteindelijk weer in ons lichaam. Om overgewicht te voorkomen is het hoofdzakelijk van belangrijk dat we onze inname van energie afstemmen op ons verbruik van energie. Dit klinkt misschien logisch en eenvoudig, maar dat is toch niet helemaal het geval.

Oorzaken te veel energie inname
Er zijn enkele oorzaken waardoor we te veel energie in ons lichaam nemen. Meer energie dus dan we dagelijks kunnen verbranden. Een vetrijke voeding is de grootste boosdoener als het gaat om energie rijke voeding. Zorg daarom voor een vetarme maaltijd in plaats van een vetrijke maaltijd. Suikers komen op de tweede plaatst. Suikers zijn die bijvoorbeeld worden toegevoegd in frisdranken kunnen u onbewust aan een overgewicht helpen (of houden). Het drinken van water kan men bijvoorbeeld de laten frisdranken vervangen. Tot slot de vezels. Een vezelarme voeding kan helpen om minder energie op te nemen en dus gewicht te verliezen.

Met beweging de energie verbranden
Er zijn duidelijke aanwijzingen voor het feit dat men in de wereld steeds minder is gaan bewegen. De dagelijkse lichamelijke activiteit is soms zo ver gedaald dat men energie in neemt terwijl men dit niet eens nodig heeft. Het is dan ook aannemelijk dat men overgewicht krijgt door de weinige beweging.


Okay, maar wat nu?
Als een gek gaan sporten heef zeker geen zin. Uit onderzoek blijkt dat een piek belasting veel minder effect heeft op uw lichaamsgewicht dan een dagelijkse matige inspanning. Dit komt omdat een matige inspanning langer volgehouden kan worden waarmee u dus uiteindelijk meer vet verbrand. Stoppen met eten heeft ook geen zin. Pas de energie inname aan op de energie die u verbrand! Zo blijft u op uw eigen gewicht of raakt u uw overgewicht kwijt.

Bronnen:
http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/samenvatting%20obesitas.pdf

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER AFVALLEN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required