Neemt het aantal mensen met overgewicht toe, of wordt het juist minder? | Mensengezondheid.org
Neemt het aantal mensen met overgewicht toe, of wordt het juist minder?

Neemt het aantal mensen met overgewicht toe, of wordt het juist minder?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Toenemen, Bevolking, Overgewicht(Nieuws van Mensengezondheid.org) Overgewicht is een onderwerp dat ook wij van mensengezondheid.org regelmatig bespreken. Maar is overgewicht nou eigenlijk nog actueel? Is het niet zo dat de gegeven informatie over voeding in boeken en op het internet en de (strenge) toezicht op voeding door de overheid het resultaat geven dat er minder mensen in de wereld overgewicht hebben? In dit artikel geven antwoord op de vraag hoe de trend is overgewicht in Nederland.

Stijging in overgewicht in de afgelopen dertig jaar
Statistieken wijzen uit dat de hoeveelheid mensen met overgewicht gedurende de afgelopen 30 jaar sterk is toegenomen. En de cijfers liegen er niet om! In 2011 (de reden dat we niet kunnen schrijven over 2012 is omdat deze cijfers nog niet gepubliceerd zijn) hebben omgerekend 41 procent van de volwassenen in Nederland een bepaalde mate van overgewicht. Aan het begin van de jaren tachtig was dit nog maar 27 procent. Met andere woorden een stijging van wel 14 procent! Uit de 41 procent van mensen met een overgewicht heeft ongeveer drie kwart van de mensen een matig overgewicht (31 procent). De overige kwart van de mensen met overgewicht lijden aan een vorm van obesitas.

Als we de Nederlandse bevolking bekijken op een schaal met de leeftijden is het opvallend dat de groep mensen met overgewicht steeds groter wordt naarmate de leeftijd hoger word.

Wat betekend dit?
Mooi al deze getallen, maar wat betekend dit voor mij nou eigenlijk? Onze gezondheidstoestand veranderd blijkbaar door de jaren heen. We zijn ongezonder gaan leven: we nemen meer energie in ons op dan dat we verbranden (lees daarover ons artikel: Beweging afwegen tegen voedingsgebruik, hoe voorkom ik overgewicht?). Ook als we ouder worden is deze balans blijkbaar steeds verder zoek. We moeten proberen om onze gezondheidstoestand constant te houden. Niet de leeftijd het excuus geven dat we niet meer kunnen bewegen. En als u veel op kantoor werkt, probeer dan af en toe eens die snack te laten liggen of dat extra broodje niet te nemen. U heeft bij een bureau baan minder energie dan als u actief bezig bent.


Bronnen:
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3651-wm.htm
Bakel AM van (RIVM), Zantinge EM (RIVM). Neemt het aantal mensen met overgewicht toe of af? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Volksgezondheid\Gezondheidsdeterminanten\Persoonsgebonden, 25 september 2012.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER AFVALLEN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required