Zonnebrand: weet u voldoende over zonnebrand en de gevaren van de zon? | Mensengezondheid.org
Zonnebrand: weet u voldoende over zonnebrand en de gevaren van de zon?

Zonnebrand: weet u voldoende over zonnebrand en de gevaren van de zon?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Zonnebrand, Zonnebrandcreme, UV(Nieuws van Mensengezondheid.org) Het is op het moment warm in Nederland en de eerste hittegolf van het jaar is op komst! En alhoewel de zon noodzakelijk is voor het leven op aarde, kan teveel blootstelling aan de zon slechte gevolgen hebben waaronder huidkanker. In Nederland worden jaarlijks talloze mensen gediastogniseerd met huidkanker, echter is het goed mogelijk om vele van deze gevallen te voorkomen door bescherming tegen de zon. Er wordt geschat dat 90 procent van alle non-melanoma huidkanker en 65 procent van alla melanoma huidkanker gevallen in verband staan met blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon.

Op zichzelf is zonnebrandcreme misschien niet in staat om u te beschermen tegen gevaarlijke vormen van huidkanker. Zonnebrand is daarentegen een belangrijk onderdeel van uw bescherming tegen de zon. Indien op een goede manier gebruikt, kan zonnebrand helpen om de mensenhuid te beschermen tegen bepaalde schadelijke UV straling. Volgens sommige opiniepeilingen zijn veel mensen echter verward als het gaat om goed gebruik en de effectiviteit van zonnebrand. Het doel van dit artikel is om u informatie te verstrekken over zonnebrand en andere belangrijke beschermingsmiddelen tegen de zon zodat u zichzelf zonder problemen kunt beschermen tegen schadelijke zonnestraling.

Wat doet UV straling en wat zijn de gevolgen voor de huid?
UV straling kan een heleboel schade veroorzaken in de huid. De twee types straling die de huid kunnen aantasten, UVA en UVB, zijn beide te koppelen aan huidkanker en een verzwakking van het immuunsysteem. Deze stralingen dragen ook bij aan een voortijdige veroudering van de huid en staar, en veroorzaken verkleuring van de huid.

UVA
UVA stralen worden niet tegen gehouden door de ozonlaag en kunnen diep in de huid doordringen om zo in grote mate bij te dragen tot een veroudering van de huid.


UVB
Deze krachtige stralen worden gedeeltelijk geabsorbeerd door de ozonlaag. Ze tasten meestal de oppervlakte van de huid aan en zijn de grootste oorzaak van verbranding. Doordat de ozonlaag dunner is geworden is de dreiging van de negatieve effecten van UVB straling tegenwoordig groter.

Iedereen, ongeacht ras of etniciteit, is een potentieel slachtoffer van de schadelijke gevolgen van te veel blootstelling in de zon. Sommige mensen zijn echter meer kwetsbaar dan anderen voor deze effecten. Uw huidtype bepaalt in de meeste gevallen hoe lang het kan duren voordat u verbrand. Mensen met een lichte huidskleur verbranden meestal vrij snel en veel. Mensen met een donkere huidskleur zijn nog steeds in staat om te verbranden, echter zal dit minder snel gebeuren.

Bronnen:
http://www.epa.gov/sunwise/doc/sunscreen.pdf

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required