De werking van zonnebrand | Mensengezondheid.org
De werking van zonnebrand

De werking van zonnebrand

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Zonnebrand, Verbranden, Factor(Nieuws van Mensengezondheid.org) Zonnebrandcrème beschermt uw huid door UVA en UVB stralen te absorberen of/en te reflecteren. Alle (werkende) zonnebrandcrèmes zijn voorzien van een zogenaamde Sun Protection Factor (SPF), oftewel “factor” in de volksmond. Deze factor onthult de relatieve hoeveelheid bescherming tegen verbranding bij het correct gebruik door een gemiddelde gebruiker.

Zonnebrand met tenminste factor 15 wordt aangeraden. Wees u bewust van het feit dat een factor 30 niet dubbel zo veel bescherming biedt als factor 15. Als de crème op een goede manier wordt gebruikt biedt factor 15 een bescherming van 93 procent tegen UVB straling en een factor 30 crème biedt 97 procent bescherming.

Alhoewel de SPF eenheden vermeldt op zonnebrandverpakkingen alleen iets zeggen over bescherming tegen UVB straling zijn er tegenwoordig veel fabrikanten die ingrediënten toevoegen die de huid ook tegen UVB straling beschermt. Deze zonnebrandcrèmes zijn een absolute aanrader!

De gevolgen van blootstelling aan de zon
De mensen die een grote kans hebben om te verbranden zijn meestal ook de mensen die snel huidkanker kunnen krijgen. Uit studies is gebleken dat personen met veel sproeten en moedervlekken een grotere kans hebben om huidkanker te ontwikkelen. Zelfs voor mensen met een donkere huidskleur die een minder grote kans hebben om huidkanker te ontwikkelen is het nodig om huid en ogen te beschermen tegen de zon, zeker aangezien huidkanker bij mensen met donkere huidskleuren vaak pas wordt ontdekt in een gevaarlijker stadium.


Wat zijn de actieve ingrediënten in zonnebrandcrème?
Chemische ingrediënten
De betere zonnebrandcrèmes bevatten meestal een groot aantal chemische ingrediënten die UVA en UVB straling absorberen. Veel zonnebrand bevat UVA absorberende avobenzoon of een benzophenoon met daarbij UVB absorberende chemische ingrediënten. Heel af en toe komt het voor dat de chemische ingrediënten huidreacties veroorzaken zoals acne, verbranding, blaren, uitdroging, jeuk, rode uitslag, stekende pijn, opzwelling of krimping van de huid. Deze reacties gaan meestal gepaard met het gebruik van zonnebrand op basis van para-aminobenzoide acide (PABA). Sommige zonnebrandcrèmes bevatten ook alcohol, geurtjes en conserveringsmiddelen en kunnen het beste vermeden worden indien u last heeft van huidallergieën.

Fysische ingrediënten
De fysische samenstellingen van titaniumdioxide, zinkoxide reflecteert, verspreid en absorbeert beide UVA en UVB straling. Deze ingrediënten zijn chemisch geproduceerd en veroorzaken meestal geen allergische reacties. Door nieuwe technieken is het tegenwoordig mogelijk om de zinkoxide en titaniumdioxide partikeltjes nog kleiner te maken waardoor ze meer transparant zijn zonder hun beschermende eigenschappen te verliezen.

Bronnen:
http://www.epa.gov/sunwise/doc/sunscreen.pdf

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required