Cafeïne: Hoeveel is te veel? (deel3) | Mensengezondheid.org
Cafeïne: Hoeveel is te veel? (deel3)

Cafeïne: Hoeveel is te veel? (deel3)

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Cafeïne , Gewoontes, Dagelijks(Nieuws van Mensengezondheid.org) Of het nu door een reden komt die in deel1 en 2 zijn beschreven, of omdat u graag uw uitgaven aan dure koffie wilt beperken. Bezuinigen op cafeïne kan een grote uitdaging zijn. Een plotselinge daling van het cafeïne gehalte in uw lichaam kan leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en nervositeit. Gelukkig zijn deze symptomen meestal mild en verdwijnen ze na een paar dagen.

Hieronder vindt u enkele tips om uw cafeïne gewoontes op een geleidelijk manier te veranderen.

Begin met meer aandacht te besteden aan de hoeveelheden cafeïne die in voedingsmiddelen en dranken zitten. Dit is makkelijker dan u misschien denkt. Lees de etiketten zorgvuldig. Denk er ook aan dat niet alle voedingsmiddelen en dranken het cafeïne gehalte vermelden. Chocolade bijvoorbeeld, bevat een kleine hoeveelheid cafeïne maar dit wordt meestal niet vermeld.

Draai uw verbruik terug, maar doe dit geleidelijk. Drink bijvoorbeeld een blikje minder frisdrank of drink kleinere kopjes koffie overdag. Voorkomen het drinken van cafeïnehoudende dranken laat op de dag. Dit helpt uw lichaam wennen aan de lagere niveaus van cafeïne en verminderd de potentiële ontwenningsverschijnselen.


“Go decaf”. De meeste cafeïnevrije drankjes zien er hetzelfde uit, en smaken gelijk als hun cafeïne houdende tegenhangers.

Zorg tijdens het maken van thee dat u de thee minder lang laat trekken. Dit vermindert het cafeïnegehalte. Of kies voor kruidenthee die geen cafeïne bevatten.

Veel alom verkrijgbaren pijnstillers bevatten cafeïne – tot wel 130 mg aan cafeïne per dosis. Kijk in plaats daarvan of u cafeïne vrije pijnstillers kunt vinden

Ten slotte
Bent u net als de meeste volwassenen? Dan maakt cafeïne een onderdeel uit van uw dagelijkse routine en meestal zorgt dit niet voor grote gezondheidsprobleem. Maar, wees u bewust van de situaties waarin het nodig is om uw cafeïne gewoontes te beperken.

Bronnen:
Echinacea. National Medicines Comprehensive Database. http://www.naturaldatabase.com. Accessed Dec. 9, 2010.
Xanthine derivatives. Facts and Comparisons, 2010. http://online.factsandcomparisons.com/MonoDisp.aspx?id=635625&book=DFC. Accessed Dec. 9, 2010.
Kabagambe EK. Benefits and risks of caffeine and caffeinated beverages. UpToDate.com. Accessed Dec. 9, 2010.
LM Paterson, et al. Effects on sleep stages and microarchitecture of caffeine and its combination with zolpidem ortrazodone in healthy volunteers. Journal of Psychopharmacology. 2009;23:487.
Chin JM, et al. Caffeine content of brewed teas. Journal of Analytical Toxicology. 2008;32:702.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required