Wat zijn de gezondheidsrisico’s van overgewicht? | Mensengezondheid.org
Wat zijn de gezondheidsrisico’s van overgewicht?

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van overgewicht?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: BMI/QI, Overgewicht, Obesitas(Nieuws van Mensengezondheid.org) Overgewicht is een vervelende zaak. Dat is een gegeven wat alom bekend is. Veel mensen proberen daarom af te vallen om uit hun overgewichtsklasse te geraken. De redenen daarvoor zijn enorm verschillend. Meestal vinden mensen zichzelf niet aantrekkelijk of denken ze dat hun partner/vrienden hen niet aantrekkelijk vinden. Anderen hebben het gevoel dat ze meer uit hun leven kunnen halen als ze gewicht kwijtraken. Een feit waar men vaak niet bij stil staat is dat overgewicht ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee brengt.

Wat is overgewicht en wat is obesitas?
Overgewicht en obesitas zijn termen die men gebruikt om gewichtsklassen te beschrijven die hoger zijn dan het algemeen beschouwde “normale” gewicht. Vaak worden beide termen gezien als hetzelfde. Dat is echter helemaal niet het geval. Overgewicht is de term die wordt gegeven aan de gewichtsklasse met een BMI/QI die hoger is dan 25. Obesitas is de term die wordt gegeven aan de gewichtsklasse met een BMI/QI van ten minste 30. Dit is bepaald door allerlei gezondheidsinstellingen over de wereld, zo ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Overgewicht en obesitas kunnen beiden leiden tot verschillende aandoeningen en ziekten.

Gezondheidsrisico’s bij een stijgende BMI/QI
Naar de gezondheidsrisico’s van obesitas is veel onderzoek gedaan. Veel meer dan er naar matig of licht overgewicht is gedaan. Hier volgt uit dat men uiteindelijk behoorlijk goed weet wat de gevolgen van obesitas zijn, maar minder goed van een matig of licht overgewicht. Uit onderzoek naar mensen met obesitas blijkt dat volwassen mensen die een BMI/QI hebben die hoger is dan 30 een verhoogt risico lopen op gezondheidsschade dan mensen met een BMI/QI tussen de 20 en de 25. Zo hebben mensen met obesitas een 2 maal zo grote kans op diabetes type 2 en zelfs een 2 tot 4 maal zo grote kans op hart- en vaataandoeningen. Ook bestaat er kans op enkele vormen van kanker.

Deze gezondheidsrisico’s komen hoofdzakelijk door buikvet. De buik dus. Bij buikvet plaatst het vet zich uiteindelijk in en rondom de organen wat er voor zorgt dat organen niet meer hun werk kunnen doen. Ook blijkt dat vet dat in de buikholte raakt een gezondheidsrisico is.


Lijst met ziekten en aandoeningen door overgewicht en obesitas
Hieronder ziet u een lijst met aandoeningen en ziekten die in samenhang worden gebracht met overgewicht en obesitas:
  • Diabetes type 2
  • Hart- en vaataandoeningen
  • Kanker (waaronder slokdarm-, alvleesklier-, dikkedarm-, galblaas- en nierkanker)
  • Aandoeningen aan de galblaas
  • Aandoeningen aan de het bewegingsstelsel (zoals Artrose)
  • Aandoeningen aan de ademhalingswegen
  • Onvruchtbaarheid
  • Depressie
  • Angststoornissen


Zorg er dus voor dat je niet snel in de overgewichtscategorie komt. Het is schadelijk omdat het een gezondheidsrisico met zich mee brengt. Is je BMI/QI wel boven normaal, raadpleeg dan een diëtist of voedingsspecialist. Het is voor uw gezondheid!

Bronnen:
Visscher TLS (VU-Windesheim), Bakel AM van (RIVM), Zantinge EM (RIVM). Wat zijn de mogelijke gezondheidsgevolgen van overgewicht? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM,
Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheidsdeterminanten\Persoonsgebonden, 25 september 2012.
http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/samenvatting%20obesitas.pdf
http://www.gezondheidsraad.nl/nl/adviezen/overgewicht-en-obesitas

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER AFVALLEN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required