Blijft u gezond eten tijdens de feestdagen en in de winter? | Mensengezondheid.org
Blijft u gezond eten tijdens de feestdagen en in de winter?

Blijft u gezond eten tijdens de feestdagen en in de winter?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Wintergerechten, Antioxidanten, Gezond(Nieuws van Mensengezondheid.org) Binnenkort is het weer die tijd van het jaar, de kerstvakantie komt eraan. Een periode van veel gezellige dinnertjes, borrels, en partijen. De meeste mensen eten en drinken zonder echt te letten op hun gezondheid want het is immers maar voor een korte tijd. Maar niet alles wat lekker is hoeft ongezond te zijn! Hieronder geven wij u een aantal voorbeelden van gezonde voeding, tevens geschikt voor de feestdagen.

Gezond kerstvakantievoedsel
Veenbessen (beter bekend als cranberries), cranberry chutney of sauzen met kokossuiker zijn perfecte, gezonde bijgerechten voor de feestdagen. Cranberries staan bekend om hun vermogen om urineweginfecties te bestrijden. Maar er is meer. De bessen hebben een grote capaciteit aan antioxidanten en bevatten vitamine C. Daarnaast zijn ze rijk aan fytonutriënten die voorkomen dat ziekteverwekkers zich aan de interne organen gaan hechten. Bovendien is er lopend onderzoek naar potentiële anti-kanker eigenschappen. Wees daarom gul met het gebruik van cranberries en zoet matig met kokossuiker, honing, of maplesiroop.

Zoete aardappelen zijn rijk aan betacaroteen en oplosbare vezels. Ze zijn erg gezond aangezien de nutriëntendichtheid hoog is en leveren dus een wezenlijke bijdrage aan de vitamine- en mineralenvoorziening en tegelijkertijd relatief weinig calorieën.

Ongeacht de naam “zoete” aardappel hebben deze aardappels een lage glycemische index (GI) en dus, afhankelijk van de hoeveelheid, een veilig product voor de meeste diabetici met weinig risico op een glucosecrash. De aardappels kunnen worden geschild/gesneden en vervolgens gekookt en gestampt. Voeg boter, sap van een halve citroen en een scheutje maplesiroop toe. Voeg om het af te maken wat stukjes pecannoot toe voor een absolute smaakmaker met een hoge voedingswaarde.


Voeg gebakken champignons en walnoten toe aan uw gerecht. Champignons zijn rijk aan bètaglucaan, een oplosbaar vezel met een krachtig immuunsysteem versterkend potentieel. Daarnaast zijn walnoten één van de beste bronnen van omega-3.

Toetjes kunnen worden afgewerkt met overvloedig kaneel, of plaats kaneelstokjes in bijvoorbeeld warme chocolademelk of warme appelcider. Er is aangetoond dat kaneel anti-kanker eigenschappen bevat en bovendien de bloedsuikerspiegel stabiel houdt.

U kunt gemalen cacao toevoegen aan sommige desserts of dranken. Cacao heeft de hoogste ORAC (Oxygen Radical Absorptie Capaciteit) van alle voedingsmiddelen en daardoor een fantastische antioxidant. Geniet met mate van pure chocolade (minstens 70%) en doe u daarmee tegoed aan antioxidanten die uw gezondheid en uw hart ondersteunen. Nog beter, eet de chocolade samen met stukjes paranoot. Deze zijn namelijk zeer rijk aan selenium, een kanker preventief spoorelement wat de meeste mensen te weinig binnenkrijgen. Noten en chocolade is altijd een lekkere combo!

Butternut squash is in Nederland gewoon te koop en lijkt sterk op een pompoen, alleen dan minder log en voedzamer. Ideaal voor wintergerechten en rijk aan fytonutriënten, vitamine A en B en mineralen, met name kalium.

Appels kunnen dagelijks worden geconsumeerd als tussendoortje. Ze zijn zeer voedzaam en bevatten pectine, een oplosbaar vezel met veel heilzame polysacchariden. Eet altijd de schil op aangezien daar de meeste voedingsvezels inzitten. Probeer eens een biologische appel, u proeft het verschil als ze onbespoten zijn.

Gerst bevat veel betaglucanen welke het immuunsysteem stimuleren. Quinoa is een goed alternatief voor graan en zeer geschikt voor wintergerechten.

Bronnen:
http://www.naturalnews.com
http://www.huffingtonpost.com
http://www.care2.com/greenliving/top-10-superfoods-for-winter.html
http://www.steadyhealth.com
http://www.lef.org
http://www.nutrition-and-you.com/butternut-squash.html

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required