Gevaarlijke glasvezels in sigaretten verergeren longschade voor rokers | Mensengezondheid.org
Gevaarlijke glasvezels in sigaretten verergeren longschade voor rokers

Gevaarlijke glasvezels in sigaretten verergeren longschade voor rokers

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Sigaretten, Gevaarlijk, Glasvezels(Nieuws van Mensengezondheid.org) Uit schokkend nieuw onderzoek blijkt dat een specifiek type van longkanker, die veel voorkomt bij rokers, afkomstig is van kleine tranen in hun longweefsel. Dit wordt veroorzaakt door microscopisch kleine glasvezeltjes, ook wel bekend als glaswol, die een bestandsdeel vormen van normale sigaretten filters. De scheuren in het epitheel weefsel (het zogenaamde zachte weefsel) bevorderen de ontwikkeling van tumoren en kankercellen. Een resultaat van de voortdurende overbelasting door toxines zoals pesticiden, nicotine en ammoniak die in de ingeademde sigarettenrook zitten.

De filters van commerciële sigaretten bevatten microscopisch kleine, naaldvormige, scherven van glaswol (zoals glasvezel isolatie) die vrijkomen in de mond en keel. De deeltjes hechten zich aan de tabakteer in het longweefsel rondom de alveoli (de kleine longblaasjes) en leiden vervolgens tot chronische bronchitis en longemfyseem, en uiteindelijk longkanker.

Een arts-assistent en een intensive care verpleegkundige in een groot ziekenhuis beoordeelden het beschadigde longweefsel van een aantal sigarettenrokers. Ze concludeerden dat de röntgenfoto's van patiënten die waren blootgesteld aan asbest, er identiek uitzagen als die van de rokers. Diagnostische beeldvorming onthulde iets wat leek op "matglas", dat zich in het zachte weefsel, aan de onderkant van de longen had gevormd. De geïnterviewde verpleegkundige zei: "Als longweefsel keer op keer wordt beschadigd ontwikkelen zich laesies, en kanker kan zich daar perfect in gaan nestelen en groeien." (Http://www.appliedradiology.com)

Volgens de arts-assistent doordringen de kleine scherven de "lipide bilaag om vervolgens vast te gaan zitten in het longweefsel, waardoor het weefsel gaat verharden en uiteindelijk het vermogen verliest om zuurstof op te nemen." Deze schade bevorderd de ontwikkeling van hetzelfde type longkanker (mesothelioom) dat verbonden is met asbestvergiftiging. Ook blijkt dat het roken van sigaretten trilhaartjes vernietigt die slijm en andere excreties naar boven werken. Tijdens het slapen is de ademhaling van rokers ontspannen, waardoor teer een grotere kans krijgt om grip te krijgen op beschadigde longblaasjes, wat uiteindelijk resulteert in het scheuren en instorten daarvan. Dit is de reden waarom rokers tijdens het wakker worden hoest aanvallen en/of bronchiale spasmen kunnen ervaren.


Bronnen:
http://tobaccocontrol.bmj.com/content/11/suppl_1/i51.full
http://www.appliedradiology.com
http://www.cnn.com
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://cebp.aacrjournals.org/content/9/9/977.full
http://ajrccm.atsjournals.org/content/155/1/242
http://www.clevelandclinicmeded.com
http://www.answers.com/topic/chest-x-ray
http://www.cancer.org
http://www.cancer.gov

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required