Cafeïne: Hoeveel is te veel? (deel1) | Mensengezondheid.org
Cafeïne: Hoeveel is te veel? (deel1)

Cafeïne: Hoeveel is te veel? (deel1)

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Cafeïne, Reageren, Overmatig(Nieuws van Mensengezondheid.org) Cafeïne heeft zijn voordelen, maar het kan ook problemen opleveren. Het is goed om uit te zoeken hoeveel cafeïne te veel is voor u indien het nodig is om uw verbruik terug te dringen.

Als u vertrouwd op cafeïne om wakker te worden bent u niet alleen. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, het verlicht de vermoeidheid en zorgt voor een wakker gevoel zodat u zich beter kunt focussen en concentreren.

Waarom minder koffie?
Voor de meeste gezonde volwassenen zijn matige hoeveelheden cafeïne, dat wil zeggen 200 tot 300 milligram (mg), of ongeveer twee tot vier koppen koffie per dag, niet schadelijk. Maar sommige omstandigheden kunnen u dwingen om u koffie inname te beperken of zelfs compleet te beëindigen. Lees verder om te zien of dit op u van toepassing is.

Overmatig cafeïne gebruik
Hoewel een matige inname van cafeïne niet schadelijk is, kan te veel ervan leiden tot een aantal onaangename effecten. Zware cafeïne gebruikers, die meer dan 500 tot 600 mg per dag innemen, kunnen sporen van de volgende aandoeningen krijgen:

- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Rusteloosheid
- Prikkelbaarheid
- Maag van streek
- Snelle hartslag
- Spiertrillingen


Hoe reageert u op cafeïne?
Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan anderen. Indien u gevoelig bent voor de effecten van cafeïne, kunnen zelfs kleine hoeveelheden zoals een kopje koffie of thee de aanleiding zijn voor ongewenste effecten, zoals rusteloosheid en slaapproblemen.

Hoe u reageert op cafeïne kan mede worden bepaald door de hoeveelheden die u gewend bent om te drinken. Mensen die sporadisch cafeïnehoudende dranken consumeren zijn over het algemeen meer gevoelig voor de negatieve effecten. Andere factoren die bepaalde reacties kunnen veroorzaken zijn lichaamsgewicht, leeftijd, medicijngebruik en gezondheidsaandoeningen zoals bijvoorbeeld angststoornissen. Uit onderzoek blijkt ook dat mannen gevoeliger zijn voor de effecten van cafeïne dan vrouwen.

Het vervolg van dit artikel verschijnt morgen!

Bronnen:
Glade MJ. Caffeine — Not just a stimulant. Nutrition. 2010;26:932.
Preslzer LB (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Dec. 9, 2010.
Caffeine. Natural Medicines Comprehensive Database. http://www.naturaldatabase.com. Accessed Dec. 9, 2010.
Fluoroquinolones (systemic). Micromedex Healthcare Series. http://www.drugs.com/cons/fluoroquinolones.html. Accessed Dec. 9, 2010.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required