Efficiënt met selenium? | Mensengezondheid.org
Efficiënt met selenium?

Efficiënt met selenium?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Efficient, Selenium, Teennagels(Nieuws van Mensengezondheid.org) Selenium verminderd het risico op diabetes type 2 en vele andere ziektes. De vraag is of wij in Nederland te weinig hiervan binnen krijgen?

Onderzoekers aan de universiteit van Harvard volgden jaren lang 7000 amerikaanse mannen en vrouwen waarvan de opslag van selenium in de teennagels werd onderzocht. Het team van onderzoekers kwam erachter dat de mensen met de hoogste niveaus aan selenium 24% minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 hadden.

Het is al langer bekend dat een hoog selenium gehalte in het bloed bijdraagt tot een gezonder hart wat de risico’s op prostaatkanker verminderd. In augustus vorig jaar verscheen een nieuw resultaat van een Zweedse studie die duidt op lagere sterfte gevallen bij borstkanker.

In de verenigde staten eet men over het algemeen meer vlees dan in Nederland, wat samen met vis een grote bron aan selenium is. Voor vegetariërs - en vooral veganisten die selenium missen uit eieren en zuivelproducten – kan dit een goede reden zijn om voor wat extra’s te kiezen.


In grote hoeveelheden is selenium giftig. Een overdosis is met voeding uit Nederlandse winkels is in principe onmogelijk, maar degene die met supplementen hun tekort willen aanvullen moeten hun totale inkomst aan selenium in de gaten houden.

Volgens de Zweedse voedingsvoorlichtingen (www.slv.se) is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor mannen 50 microgram en voor vrouwen 40 microgram, maar in de VS worden onderzoeken gedaan met een dosis van 200 microgram per dag. Volgens de aanbevelingen van de EU dienst de dagelijkse dosis niet boven de 300 microgram te komen, echter zijn er in de VS mensen die door hun dagelijkse voeding 600 microgram binnen krijgen zonder bekende bijwerkingen.

Bronnen voor veggies
Ondanks dat u vegetariër bent zijn er voldoende bronnen aan selenium beschikbaar! Denk hierbij aan: eieren, linzen, melk, tarwezemelen, noten en boekweit.

Leuk om te weten
In Finland voegt men sinds 1984 selenium toe aan meststoffen om ervoor te zorgen dat de inwoners meer selenium binnen krijgen via hun voeding.

Bronnen:
Diabetes Care, The American Journal of Clinical Nutrition
Hälsa magasine, nr11, 2012
Karolinska Institutet, Breast Cancer Research and Treatment

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required