Vervang koffie door rooibos thee om op natuurlijke wijze meer energie en een betere gezondheid te krijgen | Mensengezondheid.org
Vervang koffie door rooibos thee om op natuurlijke wijze meer energie en een betere gezondheid te krijgen

Vervang koffie door rooibos thee om op natuurlijke wijze meer energie en een betere gezondheid te krijgen

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Rooibos, Koffie, Gezond(Nieuws van Mensengezondheid.org) Benjamin Franklin had ooit een beroemde uitspraak: "In all things, moderate" (dwz. wees gematigd in alles). Als het gaat om koffie zijn er slechtere dingen die men zou kunnen gebruiken (ervan uitgaande dat u biologische, fair trade koffie gebruikt). Toch is het een goede gewoonte om een pauze van een paar weken per jaar te nemen van alles wat u veel verbruikt. Indien u dus op zoek bent naar een manier om af te stappen van koffie, of u wilt graag een periode een "koffiepauze" nemen, is rooibos thee een goed alternatief met veel voordelen voor de gezondheid.

Wat is rooibos?
Rooibos is een kruid afkomstig uit Zuid-Afrika, waar het al generaties lang gebruikt wordt in de thee. Het is een bezem-achtige peulvrucht en is verkrijgbaar in zowel een rode als een groene soort. De meest beschikbare is de rode, die is geoxideerd, waardoor het de roodbruine kleur van thee en een licht zoete smaak krijgt.

Het groene ras is ongeoxideerd en wordt op een vergelijkbare wijze verwerkt als groene thee. Hierdoor wordt het eindproduct wat duurder, wat er vervolgens weer voor zorgt dat het minder populair en iets moeilijker te vinden is. Het bevat wel twee keer zoveel flavonoïden als de rode versie. De smaak wordt omschreven als 'moutig en licht grassig',wat iets anders is dan de rode variëteit.

Net als andere thee bevat rooibos veel flavonoïden. Deze werken net als antioxidanten, waardoor het populair is bij gezondheidsbewuste mensen. Het is ook laag in tannine in vergelijking met de meeste zwarte thee, en het is cafeïne-vrij. Rooibos is rijk aan vele mineralen zoals ijzer, magnesium" class="aaa">calcium, kalium, koper, fluoride, mangaan, zink, magnesium en alfa hydroxy. Hier volgt een hele reeks aan beweerde voordelen voor de gezondheid:


- Vermindert hart- en vaatziekten door het verstrekken van bescherming door ACE (remmende werking)

- Bevat quercetine en luteoline, waarvan bekend is dat ze kankerbestrijdende kwaliteiten bevat

- Het werkt ontstekingsremmend, anti-viraal, anti-mutageen en anti-krampachtig

- Lost nerveuze spanningen op, net als bepaalde allergieën en problemen met de spijsvertering

- Beperkt de urinezuur productie, die kan helpen bij patiënten met jicht

- Verzacht astma en eczeem

- Versterkt het immuunsysteem

- Lost zeurende hoofdpijn op

- Zorgt voor een mindere mate aan slapeloosheid

- Versterkt de botten en tanden

- Verlicht ernstige maagkrampen

- Vergemakkelijkt hypertensie / verlaagt de bloeddruk

- Wordt beschouwd als anti-ouderdomsmiddel

- Voorkomt DNA-schade

- Onderdrukt nuchtere bloedsuikerwaarden

- Verbetert de opname van glucose en insuline secretie na een maaltijd

- Helpt bij de weefselregeneratie in de lever

- Heeft geen verkeerde (bekende) bijwerkingen

Verscheidenheid aan toepassingen
In de afgelopen jaren heeft de populariteit van rooibos toegenomen in Europa en de Verenigde Staten. Coffeeshops over de hele wereld zijn begonnen met het aanbieden van rooibos op basis van variaties aan koffie dranken, zoals "red espresso", "red lattes" en "red cappuccino".

Rooibos thee kan worden gedronken door niersteen-patiënten, omdat het geen oxaalzuur bevat. Het kan worden gebruikt om koliek of buikpijn bij kinderen onmiddellijk te verlichten. Het is een geweldige dorstlesser voor sporters en kan kalmerend werken op drukke kinderen. Ook wees een studie uit dat een dagelijkse inname van een extractie van de thee bladeren een HIV-infectie zou kunnen onderdrukken. Uit een andere studie bleek dat rooibos effectief is bij het voorkomen van ouderdomsverschijnselen in de hersenen.

Zoals eerder vermeld, is rooibos thee overal te verkrijgen. In de supermarkt en in het cafe bij u om de hoek. Het is een bijzondere drank met zeldzame voedingsstoffen die men niet makkelijk kan vinden in andere planten. Het is goed voor u en het smaakt nog lekker ook. Wellicht bevalt het u zelfs zo, dat het een vast plekje in uw dagelijkse dieet krijgt.

Bronnen:
http://inhumanexperiment.blogspot.com
http://www.organicfacts.net
http://en.wikipedia.org/wiki/Rooibos
http://www.naturalnews.com

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required