Frambozen - Een goede bron van anti-oxidanten | Mensengezondheid.org
Frambozen - Een goede bron van anti-oxidanten

Frambozen - Een goede bron van anti-oxidanten

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Frambozen, Anti-oxidanten, Voeding(Nieuws van Mensengezondheid.org) Anti-oxidanten zijn van substantieel voordeel voor de gezondheid. Frambozen zijn hiervan in het bijzonder een goede bron. Frambozen bevatten zelfs 10 keer meer anti-oxidanten dan bijvoorbeeld tomaten of broccoli. Daarnaast bevatten ze een aantal specifieke anti-oxidanten die bijna nergens anders in te vinden zijn.

Onderzoekers van het Plant Research International in Wageningen hebben een studie gepubliceerd in een uitgave van BioFactors, waarin de specifieke verbindingen besproken worden die zijn gevonden in de framboos, waaronder een aantal passende methoden voor het testen van de anti-oxidanten concentratie, en de biochemie van de anti-oxidanten opname bij de mens.

"Frambozen bevatten vitamine C en anthocanines", zegt Jules Beekwilder, maar deze kunnen ook worden gevonden in andere producten. Echter ongeveer 50% van de anti-oxidanten werking van frambozen wordt veroorzaakt door zogenaamde ellagitannines. Deze zijn in kleine hoeveelheden te vinden in aardbeien en praktisch nergens anders. Sommige Chinese kruiden kunnen ook een bron zijn van deze verbindingen.

De auteurs beschrijven een speciale testmethode voor het analyseren van de anti-oxidanten activiteit van frambozen. Zij wijzen erop dat de gunstige effecten waarschijnlijk komen door een snelle chemische reacties tussen de anti-oxidant en bepaalde moleculen in het lichaam. In een standaard test procedure kan deze snelle reacties worden gemist, wat leidt tot verwarrende of tegenstrijdige resultaten. Door het meten van deze reacties in een 30-seconden tijdruim kan een duidelijker beeld van de capaciteit van anti-oxidanten worden opgemaakt.


De studie bespreekt ook het effect van opslag en verwerking op het gehalte aan anti-oxidanten omdat frambozen snel bederven. Bevriezing in vloeibare stikstof en opslag bij -20 ºC vernietigt een groot deel van de vitamine C terwijl de anti-oxidanten capaciteit blijft. De verwerking van de bessen in jam kan een aantal veranderingen in de opbouw van anti-oxidanten veroorzaken, maar de meeste van de waardevolle verbindingen blijven behouden.

Er is ook bewijs dat bepaalde frambozen rassen een hogere mate aan anti-oxidanten bevatten dan andere. De auteurs suggereren dat selectieve plantenveredeling kan leiden tot 'extra gezonde' frambozen, maar dat consumenten de neiging hebben te kiezen voor een betere smaak en een goedkopere prijs. Volgens Beekwilder en zijn collega's is het duidelijk dat de framboos, net als een aantal andere vruchten en groenten zoals tomaten, aardbeien, kiwi's en broccoli, een waardevolle contrasterende bron van potentieel gezonde verbindingen bevatten en is daarom een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding."

Bronnen:
NaturalNews.com

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required