Sprinten: de ultieme vetverbranding | Mensengezondheid.org
Sprinten: de ultieme vetverbranding

Sprinten: de ultieme vetverbranding

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Sprinten, Vetverbranding, Opbouw(Nieuws van Mensengezondheid.org) Sprinten wordt door velen beschouwd als de ultieme oefening. Het vergroot niet alleen het atletisch vermogen door de bouw van fast twitch spiervezels, maar het is ook zeer effectief voor de vetverbranding. Door een paar keer per week een sprinttraining uit te voeren hoeft u niet meer lange cardiotrainingen op de loopband te ondergaan. Om het meeste uit uw sprint sessies te halen dient u ze uit te voeren op de hoogst mogelijke intensiteit.

De cijfers liegen er niet om
Wanneer het lichaam een explosieve beweging uitvoert op een hoge intensiteit, zal er in de dagen die daarop volgen, een groeihormoon worden vrijgegeven die zal helpen bij uw herstel. Een hoog niveau aan groeihormonen is ideaal voor het behoud van een laag vetpercentage en het opbouwen van spiermassa.

Een training in de vorm van sprinten zorgt voor een toename in de grootte van de mitochondria, het deel van de cel die energie opslaat. Dit maakt het lichaam efficiënter bij het vrijmaken van energie en daardoor krijgt het lichaam dus minder de neiging om vet op te slaan. Dit betekent dat sprinten niet alleen vet oxideert, het voorkomt ook het opslaan van nieuw vet.

In vergelijking met een lage intensiteit oefening verbrandt het lichaam tijdens sprints en andere hoge intensiteit bewegingsvormen veel meer vet en calorieën. Een 20-minuten durende trainingssessie met een hoge intensiteit sprints is ruwweg vergelijkbaar met een uur lang aan cardio oefeningen met een lagere intensiteit.


Begin met de nodige voorzichtigheid
Als u wil beginnen met sprinttraining is het aan te raden om voorzichtig te zijn omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de intensiteit. Om te voorkomen dat u zich blesseert, kunt u beginnen met een warming-up zoals bijvoorbeeld joggen en rek- en strekoefeningen. Daarna kunt u werken naar een matige sprintintensiteit. Na het voltooien van een paar sprints op matige intensiteit, kunt u beginnen met het doen van volle intensiteit sprints.

Het enige wat effectiever is dan sprints
Het meeste kunt u uit uw sprint sessies halen door een heuvel omhoog te sprinten. Het enige wat namelijk effectiever is voor vetverlies dan sprinten, is bergop sprinten. Veel professionele atleten gebruiken deze techniek om hun fysieke piekvorm te bereiken.

Als u op zoek bent naar een lager vet percentage is sprinten het antwoord. In combinatie met de juiste voeding kunt u de lichaamsverhouding bereiken waar u naar streeft. Sprinten is over het algemeen veel effectiever en efficiënter voor de vetverbranding, het verbranden van calorieën en het verhogen van atletische prestaties dan lage intensiteit training. Bovendien worden uw trainingssessies aanzienlijk korter, wat weer tijd overlaat voor andere dingen!

Bronnen:
John Mckiernan
http://www.bodybuilding.com/fun/mohr102.htm
http://jasonferruggia.com/hill-sprints-for-fat-loss/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required