Onze laatste artikels: Wat is Crossfit? - Remedies - Beste supplementen
Artrose: gewrichtsslijtage als ziekte | Mensengezondheid.org
Artrose: gewrichtsslijtage als ziekte

Artrose: gewrichtsslijtage als ziekte


Gepubliceerd op: 2013-05-24 Door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Artrose, Gewrichtsslijtage, Orthopedie


(Nieuws van Mensengezondheid.org) Een van de meest voorkomende aandoeningen op orthopedisch gebied bij ouderen is artrose. artrose mag dan bijna nooit dodelijk zijn, toch is het belangrijk om even stil te staan bij dit onderwerp. Ook jij kan namelijk over enkele jaren aan knie of heupartrose lijden, of is het te vermijden?

Wat is artrose precies
Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is een aandoening waarbij er structuurveranderingen en verlies van kraakbeen optreden. Daarbij kunnen er ook botwoekeringen in het gewricht ontstaan. artrose zorgt er uiteindelijk voor dat de patiënt pijn heeft in de gewrichten. Ook ochtendstijfheid en opstartstijfheid kunnen het gevolg van artrose zijn. Uiteindelijk kan deze aandoening er zelfs voor zorgen dat de patiënt beperkt is in de beweging.

Het ontstaat door...
Het is moeilijk om daadwerkelijk aan te geven waardoor de kans op artrose kan worden beïnvloed. Er is bekend dat overgewicht en obesitas kan zorgen voor artrose in de knieën. Ook zware beroepen waarbij veel gelopen moet worden of zware lasten moeten worden getild kunnen zorgen voor artrose in zowel de knieën als de heupen of de rug. Zo is ook de kans dat sporters artrose krijgen groter dan mensen die minden sport doen.

Artrose in getallen
Het aantal mensen met artrose in Nederland is op dit moment niet meer dan 700.000. Hierbij geldt dat de verdeling ongeveer 2.97 % mannen op 5.04 % vrouwen is. Per jaar komen er ongeveer 0.43 % mannen en 0.84 % vrouwen bij. Deze waarden zijn echter niet helemaal correct: het is een schatting. Waarom dan niet de exacte getallen? Eenvoudig, dat komt omdat er 2 tot 3.5 keer meer artrose patiënten zijn met heup of knieartrose dan in de hierboven beschreven statistieken. Het blijkt echter dat deze mensen niet naar de huisarts gaan met hun klachten, waardoor er nooit een daadwerkelijke constatering gedaan kan worden. Het aantal mensen met artrose is vanaf 1991 ongeveer hetzelfde, maar zal in de toekomst toenemen (denk aan vergrijzing en toename van mensen met overgewicht en obesitas).

Het aantal mensen dat komt te overlijden aan artrose bestond in 2007 uit 112 personen (25 mannen en 87 vrouwen). De meesten daarvan zijn komen te overlijden kort nadat zij een operatie hadden ondergaan of na aanleiding van complicaties in de gewrichten zoals bijvoorbeeld infecties.

Diagnose en behandeling
Om artrose bij een patiënt te ontdekken is geen hogere wiskunde benodigd. Allereest kan dit via de huisarts die door middel van vragen de diagnose artrose kan stellen. Een lichamelijk onderzoek (letten op zwellingen, weke delen en drukpijn) en een röntgenonderzoek (waar slechts in een later stadium wat op te zien is) kunnen ook gebruikt worden om de diagnose artrose te stellen. Ook met behulp van een MRI scan is het mogelijk om artrose aan te duiden.
De behandeling van artrose bestaat vooral uit symptoombestrijding. Hierbij wordt Paracetamol en/of een lage dosering van NSAID’s (Non-steroidal anti-inflammatory drug) het meeste voorgeschreven. Een gewrichtsvervangende operatie bestaat daarna tot de mogelijkheid als de pijn zeer ernstig is. Ook blijkt dat een algehele conditieverbetering en spierversterking er voor zorgen dat mensen minden pijn hebben.

Bronnen:
Poos MJJC (RIVM), Gommer AM (RIVM). Neemt het aantal mensen met artrose toe of af? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Bewegingsstelsel en bindweefsel\Artrose, 24 juni 2009.
Artrose: Wat zijn de mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Bewegingsstelsel en bindweefsel\Artrose, 12 maart 2012.
Poos MJJC (RIVM), Gommer AM (RIVM), Uiters E (RIVM), Zantinge EM (RIVM). Hoe vaak komt artrose voor en hoeveel mensen sterven eraan? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Bewegingsstelsel en bindweefsel\Artrose, 24 juni 2009.
Meurs JBJ van (ErasmusMC), Bierma-Zeinstra SMA (ErasmusMC), Uitterlinden AG (ErasmusMC). Welke factoren beïnvloeden de kans op artrose? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Bewegingsstelsel en bindweefsel\Artrose, 24 juni 2009.
Meurs JBJ van (ErasmusMC), Bierma-Zeinstra SMA (ErasmusMC), Uitterlinden AG (ErasmusMC). Wat is artrose en wat is het beloop? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheid en ziekte\Ziekten en aandoeningen\Bewegingsstelsel en bindweefsel\Artrose, 24 juni 2009.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:








Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen