Wat is beter voor mijn hart - boter of margarine? | Mensengezondheid.org
Wat is beter voor mijn hart - boter of margarine?

Wat is beter voor mijn hart - boter of margarine?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Boter, Margarine, Hart(Nieuws van Mensengezondheid.org) Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën, het bevat dus geen cholesterol. Margarine bevat ook meer "goede" vetten (meervoudig en enkelvoudig onverzadigde) dan boter. Deze types van vet helpen met het verminderen van de zogenaamde low-density lipoproteïnes (LDL), ofwel "slechte" cholesterol, in plaats van verzadigd vet. Boter daarentegen wordt gemaakt van dierlijke vetten, zodat het cholesterol en hoge gehalten aan verzadigde vetten bevat.

Maar niet alle margarines zijn gelijk - en sommigen kunnen zelfs slechter zijn dan boter. Over het algemeen geldt dat hoe meer solide de margarine is, des te meer transvetten het bevat. Net zoals verzadigd vet, verhoogt transvet het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast kan transvet het low-density lipoproteïne (LDL) gehalte, ofwel het "slechte" cholesterol, verhogen.

Bij het selecteren van een spread, moet u de voedingswaarden controleren (meestal vermeld op de verpakking) en daarbij vooral letten op de hoeveelheid aan verzadigde vetten en transvetten. Zoek naar producten die de laagste gecombineerde hoeveelheid hebben. Ga ook op zoek naar producten met een laag percentage aan dagelijkse waarde voor w.b.t. de cholesterol.

Als u niet van de smaak van margarine houdt, of boter nog niet volledig wilt opgeven, kunt u overwegen om licht opgeklopte boter te proberen. Of kijk naar producten die een mengsel van boter en olijf- of koolzaadolie bevatten. In deze producten zit minder vet en calorieën dan in gewone boter.


Bronnen:
Martha Grogan, M.D.
www.mayoclinic.com

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required