Het verschil tussen obesitas en overgewicht? | Mensengezondheid.org
Het verschil tussen obesitas en overgewicht?

Het verschil tussen obesitas en overgewicht?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Overgewicht, Afvallen, BMI











(Nieuws van Mensengezondheid.org) Een term die wij hier op deze website vaak gebruiken is obesitas. Ook hebben we het vaak over overgewicht, twee termen die op elkaar lijken maar niet hetzelfde zijn. Uit e-mails van enkele trouwe lezers is dan ook de vraag gekomen of we dit een keer willen uitleggen. Maar natuurlijk!

De begrippen obesitas en overgewicht worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nou het verschil tussen obesitas en overgewicht? En wanneer spreekt men van morbide obesitas? Laten we beginnen bij de term overgewicht. Overgewicht betekend dat je meer weegt dan normaal is voor je leeftijd en lichaamslengte. Maar wil dat zeggen, normaal voor mijn leeftijd en lengte? Dat weet je aan de hand van de zogenaamde BMI. BMI staat voor Body Mass Index en is getal dat een richtlijn is om te bepalen of jou lichaamsgewicht past bij je lichaamslengte. Lees meer over de BMI op deze pagina van www.mensengezondheid.org.

Bij mensen met een BMI tussen de 25 en de 30 is er spraken van licht tot matig overgewicht. De World Health Organisation heeft dit gedefinieerd. Enkele uitzonderingen op deze regel zijn bijvoorbeeld jonge kinderen en sporters. De BMI is immers een richtlijn. Maar dan spreekt men nog steeds niet van obesitas. Men spreekt namelijk pas bij een BMI van boven de 30 over het feit dat iemand aan obesitas lijd.

Wat u niet kan lezen in ons artikel is dat er ook nog zoiets is als morbide obesitas. Morbide obesitas is een zeer zware vorm van overgewicht waar pas spraken van is bij een BMI van boven de 40. Gemiddeld kan men zeggen dat er bij mannen pas sprake is van morbide obesitas als het gewicht boven de 120 kg is, bij vrouwen is dit bij een gewicht vanaf 100 kg. Ook hier geld weer dat de BMI een richtlijn is: sommige sporters zoals bijvoorbeeld gewicht heffers of boxers wegen vaak meer dan 120 kg. Maar deze mensen hebben veel spieren vanwege hun beroep en lijden daarom niet per se aan morbide obesitas.


Er is niet maar één enkele oorzaak aan te wijzen voor obesitas. Meestal spelen voeding en beweging echter de grootste rol. Zo lijden mensen die vet, ongezond of steeds hetzelfde eten vaker aan obesitas dan mensen die een gezonde levensstijl aanhouden waarbij gezonde groentes en fruit veel afgewisseld worden voor een afwisselend dieet. Een andere oorzaak voor obesitas kan door psychologische redenen komen. Maar ook de erfelijkheid speelt een rol. Toch is dit niet een reden om obesitas te laten voor wat het is. Met de hulp van een specialist kan je altijd proberen om van je obesitas af te komen.

Bronnen:
http://www.kwaliteitskoepel.nl/kwaliteitsbibliotheek/uitgebreid_zoeken/morbide_obesitas.html
http://www.ziekenhuis.nl/dossiers/maagoperatie-obesitas-van-maagband-maagverkleining-tot-duodenal-switch/wat-is-obesitas/item25241
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3628568/2014/04/04/Oorzaak-hardnekkige-obesitas-schijnbaar-verklaard.dhtml
http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/gastric-bypass-oplossing-bij-morbide-obesitas/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER AFVALLEN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required