De “vetverbrandingszone” – op welke intensiteit moet ik trainen om vet te verbranden? | Mensengezondheid.org
De “vetverbrandingszone” – op welke intensiteit moet ik trainen om vet te verbranden?

De “vetverbrandingszone” – op welke intensiteit moet ik trainen om vet te verbranden?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Vetverbrandingszone, Trainen, Vet











(Nieuws van Mensengezondheid.org) Lichaamsvet kwijt raken, er zijn maar al te veel mensen die daar naar streven. Overgewicht is ongezond en veel mensen proberen af te vallen om zo een gezonder leven te leiden. Anderen willen gewoon die vervelende “love handles” of een buikje kwijt raken. Ook om er gespierder uit te zien willen sommige mensen vet verbranden, immers hoe minder vet, hoe meer spieren te zien zijn. Maar wat moet je doen om deze overtollige kilo’s kwijt te raken? Het antwoord op deze vraag is complex en wordt beïnvloed door vele factoren. Er zijn duizenden diëten en trainingsprogramma’s die zich specifiek richten op gewichtsverlies, allemaal met een eigen visie.

In dit artikel zullen wij niet ingaan op welke voeding het beste past bij gewichtsverlies. Ook presenteren wij hier geen ultiem vetverbrandingsprogramma waar u zich de komende maanden aan dient te houden. In dit artikel zullen wij ons voornamelijk richten op het intensiteitniveau waarop men dient te trainen om zo veel mogelijk vet te verbranden.

Brandstof voor het lichaam
Het lichaam kan verschillende soorten brandstof gebruiken voor het produceren van energie. Deze brandstof kan men onderverdelen in drie soorten te weten koolhydraten, vetten en proteïnes. De meeste mensen weten dat koolhydraten de “eenvoudige” manier is om het lichaam van energie te voorzien, en indien men teveel koolhydraten eet worden ze opgeslagen in de vorm van vet om op een later tijdstip, als er minder koolhydraten beschikbaar zijn, te worden gebruikt. Zoals eerder aangegeven zullen we niet verder ingaan op de keuze van voeding, maar het is belangrijk om te weten dat het lichaam dus een keuze heeft tussen verschillende vormen brandstof.

Indirecte calorimetrie
Dit is een test die men uitvoert om allerlei zaken te meten die verband houden met de prestaties van een persoon. Hierbij wordt tijdens een fysieke test (meestal op een stationaire fiets) via een masker over mond en neus onder andere zuurstof opname en kooldioxide uitstoot gemeten. Aan de hand van deze resultaten kan men uiteindelijk berekenen hoeveel gram koolhydraten en/of vetten er verbruikt werden.


De vetverbrandingszone
Alhoewel de besproken test voor iedereen net een andere uitslag geeft zijn er bepaalde review studies die grote hoeveelheden testresultaten (van indirecte calorimetrie) vergeleken hebben. De conclusie die men trok uit een studie waar men tegenwoordig vaak naar refereert (Achten et al., 2002) is verbazingwekkend, zeker in vergelijking met de populaire klassieke theorieën.

Als men bijvoorbeeld de gemiddelde persoon in de fitness vraagt hoe men moet trainen om vet te verbranden zullen de meeste hierop antwoorden dat men meer dan een half uur op een cardio apparaat bezig moet zijn, en dat op een vrij lage intensiteit. FOUT! Uit de studie door Achten et al. kwam duidelijk naar voren dat men gemiddeld genomen het meeste vet verbrand op 74% van de maximale hartslag. Deze intensiteit is vele mate hoger dan die van iemand die een powerwalk doet in de hoop vet te verbranden.

De moraal van het verhaal
Wil jij graag overtollige kilo’s wilt kwijt raken door cardiotraining? Probeer dan te trainen op een intensiteit net boven de 70% van je maximale hartslag (HRmax). De lengte van de training kun je dan helemaal zelf bepalen, hoe langer je traint, des te meer vet je lichaam zal gebruiken als brandstof.

Om je eigen maximale hartslag te bepalen kun je dat doen aan de hand van een test met hartslag meter (vraag dit na bij jou locale fitness instructeur) of gebruik de volgende simpele formule 220 - jou leeftijd = HRmax. Let er op dat deze formule niet altijd correct is, vooral niet voor actieve sporters.

Bronnen:
Powers and Howley (2012). Exercise Physiology. Theory and application to fitness and performance. Mc Graw-Hill Companies, Inc.
Achten J, Gleeson M, Jeukendrop AE (2002). Determination of the exercise intensity that elicits maximal fat oxidation. Med Sci Sports Exerc. 2002 Jan; 34(1): 92-7.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required