Aminozuren – wat zijn het en wat kan ik het beste eten om de essentiële aminozuren binnen te krijgen? | Mensengezondheid.org
Aminozuren – wat zijn het en wat kan ik het beste eten om de essentiële aminozuren binnen te krijgen?

Aminozuren – wat zijn het en wat kan ik het beste eten om de essentiële aminozuren binnen te krijgen?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Aminozuren, Proteine, Soya(Nieuws van Mensengezondheid.org)

Aminozuren zijne de chemische “bouwblokken” van proteïnes. Deze aminozuren zijn in te delen in twee categorieën, te weten essentiële- en niet-essentiële aminozuren. Het verschil zit hem erin dat de niet-essentiële aminozuren aangemaakt kunnen worden door het lichaam. De andere groep, de essentiële aminozuren, kan het lichaam onvoldoende synthetiseren en het is belangrijk dat we deze specifieke aminozuren via ons voedsel binnen krijgen. Een tekort aan essentiële aminozuren kan resulteren in een hoop verschillende gezondheidsproblemen zoals een slechte spijsvertering, groeistoornissen en onvruchtbaarheid.

Studies hebben aangetoond dat de beste manier om deze essentiële aminozuren binnen te krijgen het eten van dierlijke proteïne is. Vlees, eieren en zuivel zijn de meest voorkomende bronnen. Voor strikte vegetariërs en veganisten kan het moeilijk zijn om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen aangezien de voedsel binnen hun dieet, zoals bonen en zaden, meestal slechts een bepaald aantal van deze essentiële aminozuren bevat. Ben jij vegetariër? Zorg er dan voor dat jou dieet gevarieerd is met verschillende bronnen van proteïnes om de nodige aminozuren te verkrijgen.

Eieren
Eieren worden gezien als een complete proteïne, wat betekent dat eieren alle proteïnes bevatten die het lichaam nodig heeft, inclusief alle 9 essentiële aminozuren. Volgens de National Egg Coordinator Committee (NECC) bevat één ei 6,3 gram proteïne, wat ongeveer 10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan proteïnes voor een volwassene is. Het NECC laat ook weten dat de kwaliteit van de proteïnes in eieren zo hoog is dat men deze als grondlijn heeft genomen ter beoordeling van de kwaliteit van proteïnes in ander voedsel.


Vlees
Dierlijk vlees zoals dat van rund-, varkens-, kip- en kalkoenvlees zijn complete proteïnes. Volgens het Center for Disease Control and Prevention (CDC) is 85 gram aan vlees rijk aan ongeveer 21 gram hoge kwaliteitsproteïnes. Echter, ook al krijgt men alle essentiële aminozuren door het eten van vlees is de aanbeveling van het CDC dat men alleen de magere delen van rood vlees eet, of houd het op gevogelte om te vermijden dat je te veel verzadigde vetzuren binnen krijgt met de proteïnes.

Soya
Soya bonen worden gezien als een complete proteïne. Tofu, soyanoten, miso en zelfs soyamelk zijn allemaal goede bronnen van de 9 essentiele aminozuren en het voordeel is dat ze een laag vetgehalte hebben. Echter heeft recent onderzoek aangetoond dat het soms nadelig kan zijn om soya in je voeding te hebben. Soya kan bijvoorbeeld de niveaus van de schildklierhormonen in jonge kinderen aantasten en eventueel de groei van tumoren bevorderen in patiënten met hormoongevoelige kanker.

Quinoa
Quinoa is een zaad rijk aan essentiële aminozuren. Het is een perfecte bron van proteïnes voor veganisten aangezien quinoa een complete proteïne is en ook nog eens het essentiële aminozuur lysine bevat. Lysine is fundamenteel voor weefselontwikkeling en –herstel. 100 gram quinoa bevat ongeveer 14 gram proteïne.

Bronnen:
Jeukendrup, A. & Gleeson, M. Sport nutrition: An introduction to energy production and performance, Human Kinetics, Champaign IL, 2010, 9185433276

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required