Wat moet ik als 65 plusser voor supplementen nemen? | Mensengezondheid.org
Wat moet ik als 65 plusser voor supplementen nemen?

Wat moet ik als 65 plusser voor supplementen nemen?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Supplement, CoQ10, Ouderen(Nieuws van Mensengezondheid.org) Het is moeilijk om deze vraag voor iedereen te beantwoorden aangezien men kennis nodig heeft over bijvoorbeeld nachtrust, of men last heeft van stress, doet men aan sport/beweging of niet, eventuele medicatie. Maar over het algemeen raadt men meestal aan om veel eiwitten binnen te krijgen en een mineralen/vitamine complex van goede kwaliteit wanneer men de 60 gepasseerd is.

Het is belangrijk om voldoende omega-3 binnen te krijgen voor onder andere goed functionerende en goed gesmeerde gewrichten en pezen alsook een bloedverdunnend effect.

Aanvulling met mineralen is belangrijk omdat het deel uitmaakt van de botstructuur en het is belangrijk voor alle omzettingen van lipiden, hormonen en voor een optimaal functionerende detoxificatie. Natuurlijk is het belangrijk om gezond te eten en om een goede spijsvertering te hebben zodat echt alle voedingsstoffen die men binnenkrijgt afgebroken en opgenomen kunnen worden. Een aanvulling met vitamine D kan goed zijn voor degene die veel binnen zitten en dus niet veel zonlicht te zien krijgen.

Als je ouder wordt is de inname van CoQ10 belangrijk aangezien de productie van CoQ10 met de leeftijd afneemt. CoQ10 wordt geproduceerd in de lever tijdens dezelfde enzymatische reactie als die van cholesterol en wat dus extra belangrijk wordt indien men cholesterolverlagende medicijnen inneemt. Een verminderde hoeveelheid CoQ10 heeft een negatief effect op de celdeling en men ervaart tegelijkertijd een toenemende dementie en vergeetachtigheid aangezien het belangrijk is voor het geheugen en diverse hersenfuncties.


Denk er ook aan dat de darmen minder goed beginnen te werken naarmate men ouder wordt en dat dus de opname van voedsel verslechterd. Men kan de darmen een handje helpen door het nemen van probiotica (goede bacteriën voor de darm) wat een prima manier is om de opname en het immuunsysteem te verbeteren. Het is ook denkbaar dat een verminderde opname betekent dat hetgeen men eet extra voedzaam dient te zijn. Drink bijvoorbeeld compacte voeding door een gezonde smoothie of vers geperst groentesap.

Wees een beetje restrictief met zaken die de nieren en lever ten laste komen aangezien deze reinigende organen meer hulp nodig hebben naarmate men ouder wordt. Je kunt de nieren helpen door voornamelijk de suikerinname te verlagen terwijl de lever het best wordt gespaard door een verminderde inname van alcohol, fruitsuiker, medicijnen en dergelijke.

Bronnen:
Zarah Öberg
www.kurera.se

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required