Ontdekt: Advanced Glycation End products (AGE’s) in zwart eten enorm gevaarlijk | Mensengezondheid.org
Ontdekt: Advanced Glycation End products (AGE’s) in zwart eten enorm gevaarlijk

Ontdekt: Advanced Glycation End products (AGE’s) in zwart eten enorm gevaarlijk

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Suikers, Vlees, Fastfood(Nieuws van Mensengezondheid.org) Advanced Glycation End products, afgekort AGE’s, zijn bijna net zo schadelijk als tabak stond er afgelopen week in de kranten. Helen Vlassara trok met dit soort uitspraken internationaal de aandacht. De Amerikaanse hoogleraar schreef onder andere een boek (dat in het Nederlands is vertaald) over AGE’s maar heeft er ook tientallen onderzoeken naar gedaan, ze kan dan ook als een echt expert worden beschouwd.

AGE’s zijn de stoffen die vlees een bruine rand geven. Ze leveren onder andere voeding, geur en smaak aan voeding maar zijn ondertussen uiterst giftig. Zodra je een biefstuk bakt of een boterham roostert ontstaan er al AGE’s. Ze zitten bijvoorbeeld ook in chips, bepaalde koekjes, pindakaas en chocolade. Een Advanced Glycation End product is een chemische verbinding van eiwitten en suikers die ontstaat bij de bereiding van voedsel. Het mag dan misschien wel lekker zijn om voedsel met een groot aantal AGE’s te eten, tegelijkertijd is het uiterst giftig. Zo bevat een Big Mac ongeveer 17100 kilo-eenheden aan AGE’s. Veel te veel als we weten dat de veilige hoeveelheid rond de 8000 kilo-eenheden ligt.

Waarom zijn ze dan zo giftig? Volgens Casper Schalwijk, hoogleraar aan de universiteit van Maastricht, ontstaan AGE’s voortdurend in ons lichaam doordat eiwitten spontaan reageren met suikers. Dit is op zich geen probleem, maar als er te veel van deze versuikerde eiwitten in ons lichaam komen en ze gaan ophopen, dan kan er schade ontstaan. Hier hebben vooral mensen met diabetes kans op gezien zij veel glucose in hun bloed hebben. Uiteindelijk resulteert het dan ook vaak in complicaties aan hart en bloedvaten.

Volgens Vlassara zouden AGE’s onze DNA beschadigen. Ze kleven vast aan de bloedvaten en immuun cellen waardoor iemand diabetes krijgt. Maar ook hartinfarcten, nierproblemen, dementie, staar en rimpels zouden allemaal door AGE’s worden veroorzaakt. De meningen zijn hier echter over verdeeld. Zo vind Schalwijk dat er nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs is voor dit soort beweringen. Ook Edith Feskens, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit vind dat de claims van Vlassara ver gaan, gezien de onderzoeksresultaten niet erg overtuigend zijn.


Men kan dus wel zeggen dat er genoeg wetenschappers zijn die de uitspraken van Vlassara met onbeantwoorde vragen tegemoet zien. Maar de moraal van haar verhaal is natuurlijk helemaal niet verkeerd. Fastfood is en blijft ongezond en zwarte randen aan het eten moet je niet opeten. Een knapperig randje mag dan misschien wel lekker zijn het is uiteindelijk niet goed voor je lichaam. In plaats daarvan is extra groeten en fruit een goed alternatief. Of gestoomd vlees in plaats van zwaar gebakken in een vette pak.

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3643001/2014/04/28/Nu-is-pindakaas-of-chocola-al-net-zo-slecht-als-tabak.dhtml
http://www.deondernemer.nl/deondernemer/663907/Big-Mac-bomvol-schadelijke-AGEs.html

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required